Keikkaläppäri joutuu usein kokemaan kolhuja ja kovaa kohtelua. Kokeilimme ammattikäyttöön suunniteltua Panasonic Toughbookia karuissakin olosuhteissa. Ainakin koneen metallinen ulkokuori riittää herättämään ympäristössä katu-uskottavuutta ja jopa kateutta.

Panasonic Toughbook CF 29:n suunnittelussa on pyritty ottamaan huomioon ja ennakoimaan kaikki ongelmakohdat, joita kova käyttö ja ankarat ympäristöt voivat laitteelle aiheuttaa. Mekaaninen kestävyys ja suojaukset erilaisia ympäristöolosuhteita vastaan vaativat erikoismateriaaleja ja komponentteja.

Toughbookin kotelo on kestävää ja kevyttä magnesiumrakennetta. Herkät osat, kuten näyttö ja kovalevy, on varustettu erikoisrakenteilla ja iskunvaimentimilla, joten laite kestää pudotuksen vaikka 90 cm:n korkeudelta.

Yksi erikoisuus on Panasonic Toughbookin näyttö. Isokokoinen ja kirkas kosketusnäyttö helpottaa käyttöä vaikka rukkaset kädessä.

Kokeilimme Panasonicin Toughbookia talven aikana Tekniikan Maailman eri vertailujen yhteydessä. Laite oli mukana useissa mittaussessioissa autotoimituksen suuressa talvitestissä ja eri kännykkävertailuissa.

Panasonic Toughbookin mekaaninen rakenne ja ominaisuudet herättävät luottamusta. Akun kesto riippuu suuresti käytöstä. Tavallisessa tekstinkäsittelyssä päästään täyden työpäivän eli kahdeksan tunnin toiminta-aikaan. Videoiden katselu tai reipas gsm-surffailu syövät akkukapasiteetin kokonaan muutamassa tunnissa. Toughbookiin saa lisävarusteena autolaturin, jolloin lisävirtaa saa auton tupakansytytinliitännästä.

Testiyksilömme on varustettu lisävarusteena saatavilla gsm-modeemilla sekä cd-asemalla. Parhaimmillaan muutaman kilotavun sekuntinopeudella tekstit ja taulukot siirtyvät sähköpostin välityksellä muutamassa sekunnissa.

VAIKKA yli kuuden tuhannen euron hinnalla saa nykyään lähes kymmenen tavallista peruskannettavaa, niin ne eivät aina valitettavasti korvaa yhtä kunnon ammattilaislaitetta.

(Tiivistelmä Ilkka Herttuan artikkelista TM 8/06, s. 144-145)