NUMEROPELIÄ

Sonyn viimeisin järjestelmäkamera herättää kuvaajan mielenkiinnon suurilla numeroarvoilla. Niitä ovat uusi 24,3 megapikselin cmos-kenno, sarjakuvaus täydellä tarkkuudella 12 ruutua sekunnissa sekä tarkin koskaan nähty 2 359 000 pisteen elektroninen etsin.

TESTIKUVAT
Esinetaulu
Valokuvat
Videot

Sonyn valttina järjestelmäkamerakilpailussa on elektroniikan osaaminen. Siinä missä Canon ja Nikon nojaavat vuosikymmenten kokemukseen peilietsinkameroista, Sonyn pitää etsiä uudenlaisia ratkaisuja.

Päästäkseen eroon mutkikkaan mekaniikan kahleista Sony esitteli reilu vuosi sitten ensimmäiset puoliläpäisevällä peilillä varustetut A33- ja A55-järjestelmäkamerat. Kiinteästi paikallaan pysyvän puoliläpäisevän peilin ansiosta objektiivin näkemä kohde heijastuu niissä yhtä aikaa sekä tarkennussensorille että peilin läpi kennolle.

Puoliläpäisevän peilirakenteen tärkein etu on siinä, että perinteisistä järjestelmäkameroista tuttu nopea ja täsmällinen vaihetarkennus toimii jatkuvasti ilman katkoksia. Se taas mahdollistaa muun muassa nopean sarjakuvauksen täydellä tarkkuudella niin, että kamera tarkentaa jokaisen ruudun erikseen.

Sonyn ensimmäiset puoliläpäisevään peiliin perustuvat rungot A33 ja A55 tallensivat 7 ja 10 ruutua sekunnissa. Uuden A77:n myötä nopeus nousi huimaan 12:een kuvaan sekunnissa, ja tarkennus tosiaan toimii niin kuin on luvattu. Satunnaisia pikku huteja lukuun ottamatta kamera seuraa lähestyvää kohdetta luotettavasti myös pitkillä polttoväleillä, jolloin terävyysalue on suppea.

Sony A77:n uusi tarkennusjärjestelmä perustuu 19 pisteeseen, joista 11 on rakenteeltaan ristikkäisiä, eli ne tunnistavat sekä vaaka- että pystysuuntaisia yksityiskohtia.

Lisäksi tarjolla on kasvojen tunnistus sekä tietenkin mahdollisuus tarkentaa objektiivi käsin. Tarkennustavan voi valita vasemman käden ulottuvilla olevasta kätevästä kiekosta rungon alakulmasta.

Toinen puoliläpäisevän peilirakenteen tavoitteista on vaihtaa peilietsin elektroniseen. Sony A77:n oled-tekniikkaan perustuva etsin on todella hyvä. Se näyttää kuvan värit suunnilleen sellaisina kuin ne tallentuvat, ja lisäksi kohteesta saa selvän vähässäkin valossa.

Sony A77:ssa kookas etsinkuva koostuu 2,4 miljoonasta pisteestä, joten se on tarkempi kuin missään aiemmin näkemässämme kamerassa.
Hiljaisessa ympäristössä arvostaa myös sitä, etteivät peilikoneiston äänet enää häiritse kuvaajaa, kuvattavia eikä yleisöä.

Videoita kuvattaessa elektroninen etsin ja nopea vaihetarkennus ovat pistämätön yhdistelmä. Jalustan kanssa operoitaessa avuksi tulee vielä kääntyvä näyttö, joka toimii nyt fiksummin kuin edeltävissä malleissa.