PERUSTELLUSTI ERILAINEN

Canon PowerShot G1 X

Canon on suurista kameravalmistajista ainut, jolla ei toistaiseksi ole valikoimissaan pientä ja peilitöntä järjestelmäkameraa. Sen sijaan meille tarjotaan G1 X -kompaktia, joka sisältää järkkärikokoisen cmos-kennon.

TESTIKUVAT

Esinetaulu
Valokuvat
Videot

Moni järjestelmäkameralla kuvaava on vuosien varrella hankkinut itselleen myös Canon G-sarjan kompaktin. Se on kilpailijoihin nähden kookas ja painava, mutta järkkäriin verrattuna silti pieni ja kevyt.

Kokeneita kuvaajia G-sarjassa viehättävät tarkennuksen ja valotuksen käsisäädöt, laadukas optiikka sekä kuvien tallennus raw-muodossa.

Upeasta historiasta huolimatta G-sarjan hohto on viime vuosina himmentynyt. Merkittävimpiä kiinnostuksen laimentajia ovat pienet, peilittömät järjestelmäkamerat sekä on Canonin omat S-sarjan pokkarit.

Esimerkiksi Canon S95 ja uudempi S100 (TM 2/2012) tarjoavat saman kuvanlaadun ja vieläkin monipuolisemmat toiminnot kuin G12. Canon S100 on silti selvästi pienempi, ja sitä hallitaan kätevästi objektiivin juuressa olevasta renkaasta.

Jotta G-sarja voisi säilyttää kovan maineensa ja riittävästi laadullista etumatkaa pienempiin kompaktikameroihin, tarvittiin radikaali mutta silti luonteva ratkaisu: annetaan kameran mittojen kasvaa vielä hiukan ja vaihdetaan rungon sisälle uusi kenno, joka kokonsa puolesta sopisi vaikka järjestelmäkameraan. Näin saadaan selvä pesäero pokkareihin ja noustaan kuvanlaadussa samaan sarjaan peilittömien järkkäreiden kanssa.

Tällaisista lähtökohdista syntyi Canon G1 X, joka julkistettiin tammikuun alussa ja otettiin vastaan sekavin tuntein. Moni näet odotti, että Canon olisi viimein paljastanut korttinsa peilittömien järjestelmäkameroiden kiristyvässä kilpailussa.

Tyypillisiä kommentteja olivat: liian iso pokkariksi, samalla hinnalla saa peilittömän järkkärin, objektiivi pitäisi voida vaihtaa ja niin edelleen. Kaikki tämä on totta, muttei kuitenkaan koko totuus.

Yhtä hyvin voi kysyä haluavatko kaikki kuvaajat vaihdella objektiiveja, ja kuinka moni perusjärkkärin omistaja edes hankkii muuta kuin rungon mukana saadun perus-zoomin. Canon G1 X:ssä kiinteän objektiivi on lisäksi sen verran hyvä, että sen voi olettaa riittävän vaativallekin harrastajalle ja jopa ammattilaisille.

Canon PowerShot G1 X takaa

Canon PowerShot G1 X päältä