Matti Vuorimaa, kuva

Näppärät ja pienikokoisina helposti mukana kulkevat minikoneet ovat vallanneet nettikansan laukut ja reput. Vaikka erilaiset nettipaneelit ja älykännykät ovat jo vuosia yrittäneet houkutella siirtymään taskulaitteiden pariin, niin kutistettu, kannettava tietokone oikealla kirjainnäppäimistöllä ja isolla näytöllä on sittenkin suurimman osan valinta.


  • Acer Aspire One D150
  • Asus Eee Pc 1000H
  • Elisa i-Buddie
  • Samsung NC 10

Minikannettava ostetaan usein kakkoskoneeksi tai työvälineeksi matkatyöhön. Kyllä sillä sähköpostit ja word-dokumentit syntyvät, ja mahdollisen luppoajan saa helposti uuden matkakumppanin kanssa kulumaan vaikka nettiä selaillen.

Uusissa malleissa on sisäinen kiintolevy, ja akun kestoa on parannettu vastaamaan paremmin liikkuvaa elämäntapaa. Yhteydet ulkomaailmaan ovat entistä paremmat, kun laitteesta löytyy vakiona sekä bluetooth, wlan että gsm/3g-modeemi.

Minikannettava on tekniikan suhteen aina eräänlainen kompromissi. Pienet ulkomitat ja mahdollisimman alhainen hinta eivät näet tule ilmaiseksi, eikä uutuuslelulta tule odottaa aidon kannettavan ominaisuusluetteloa.

Ensinnäkin, laajakuvaisen nestekidepaneelin koko jää yleensä kahdeksasta kymmeneen tuumaan. Niinpä erottelu yltää 1 024 x 600 pisteeseen, mikä on etenkin pystysuunnassa suorastaan vaatimaton tarkkuus.

Toinen kiistaton tosiasia on se, että alhaisen tarkkuuden myötä työskentely ikkunoiden parissa tuntuu kömpelöltä, koska ruudulle mahtuu yleensä vain yksi tai korkeintaan kaksi sovellusta kerrallaan.

Luonteeltaan karkeajakoinen teksti, myös pystysuunnassa suppeaksi jäävä katselukulma, väriliukujen liuskottuminen ja selkeät sävyvirheet eivät jää tarkkasilmäisiltä näkemättä. Tuo olkoon tosiasia numero 3.

Minikannettavan yleinen suorituskyky jää lähinnä tarkoituksenmukaiseksi. Se riittää sähköpostitukseen sekä pikaviestintään, verkkokameralla hassutteluun, mediatoistoon ja verkon selaamiseen, mikä piisannee useimmille.

Vaikka huonoja puolia piisaa, ei suinkaan kannata hukuttautua epätoivoon. Jos siis haluaa kivan kakkoskakkoskoneen, pikkuruisen ”chattilaudan” tai muuten vain uuden tietotekniikkalelun ihmeteltäväksi, minikannettava puoltaa paikkaansa.