AJAN HENGESSÄ


Hannu Häyhä, kuva

Kolmiulotteinen kamera- ja näyttötekniikka on monille tuttua elokuvateattereista ja televisioista. Nyt siitä pääsee osalliseksi myös pienemmissä laitteissa, kuten HTC Evo 3D ja LG Optimus 3D -älypuhelimissa.

  • HTC Evo 3D
  • LG Optimus 3D

Ks. myös MITTAUKSET >>


Erikoista HTC Evo 3D ja LG Optimus 3D -kamerapuhelimissa on se, että ne mahdollistavat syvyysvaikutelman antavien kuvien ja videoiden ottamisen lisäksi myös niiden katsomisen kolmiulotteisena ilman erikoislaseja.

Kummallakin on mahdollista myös seurata YouTubessa tarjottavaa kolmiulotteista kuva- ja videomateriaalia, kuten esimerkiksi elokuvatrailereita. Lisäksi puhelimilla voi vastavuoroisesti lähettää itse kuvattuja 3d-otoksia joko toisiin samanlaisiin laitteisiin tai nettiin muiden ihmeteltäviksi.

3d-ominaisuudella varustetun kännykän ruudussa syvyysvaikutelma syntyy, kun laitteiden takakanteen sijoitetut kaksi kameraa kuvaavat edessä olevaa näkymää hieman eri kulmista.Puhelimen näytössä kummallekin silmälle näkyvät nestekidepikselit muodostavat oman kuvansa.

Kahden kuvan yhdistelmä luo katsojan aivoissa vaikutelman kolmiulotteisesta näkymästä. Vastaavaa tekniikkaa käytetään esimerkiksi Nindendon uusimmassa 3DS-pelikonsolissa.

Takakannessa olevaa kahta 5 megapikselin kameraa lukuun ottamatta esimerkiksi HTC Evo 3D ei juuri muuten eroa merkin uusimmista älypuhelimista.

Vertailun toisen Android-puhelimen, LG Optimus 3D:n näytön koko on sekin sama kuin HTC:ssä, eli 4,3 tuumaa. Samalla tavalla myös siinä on kaksi 5 megapikselin kameraa, joilla voi tallentaa sekä 3d-kuvia että -video-otoksia.

LG on varustettu micro-hdmi (1.4) -liitännällä, joka mahdollistaa kuvien ja videoiden siirtämisen katseltavaksi esimerkiksi 3d-taulutelevision kautta.

LG:ssä kolmiulotteisuus näkyy HTC:tä selvemmin myös sen käyttöliittymässä. LG Optimuksen aloitusruudulta löytyvän oman 3d-valikon ja näytöllä sormella pyöritettävän karusellin kautta on mahdollista päästä kerralla käsiksi kaikkeen puhelimessa olevaan kolmiulotteiseen sisältöön, kuten esimerkiksi YouTubeen ja 3d-peleihin.

Kamerakännykällä kuvatut 3-ulotteiset kuvat ovat parhaimmillaan varsin näyttäviä, ja syvyysvaikutelma tulee selvästi näkyviin. Ikävä kyllä illuusio on vain herkästi haavoittuva.

Nähtäväksi jää, onko 3d-tekniikasta jatkossakaan älypuhelinmarkkinoiden myyntiargumentiksi. Syvyysvaikutteinen kuva pitäisi osata järkevästi yhdistää uusiin mobiilisovelluksiin. Esimerkiksi pelien ja palveluiden osalta tekniikka voisi tarjota paljon mahdollisuuksia.