KAMERAKÄNNYKÖIDEN AALTELISET


Arto Wiikari, kuva

Matkapuhelimien huima kehitys on johtanut siihen, että laitteet kilpailevat tasaväkisesti myös ”oikeiden” kameroiden kanssa. Parhaiden älykännyköiden videokuvanlaatu lähestyy jo teräväpiirtotasoa.


• HTC Incredible S
• LG-P990
• Samsung Galaxy SII
• Sony Ericsson Xperia Arc


Kalliimman hintaluokan kännykät – nimitettäköön niitä sitten vaikka älypuhelimiksi – ovat jo erittäin monipuolisia multimedia- ja viihdelaitteita.

Ison ja kirkkaan kosketusnäytön lisäksi tällaiseen puhelimeen on yleensä istutettu myös tavallista parempi kamera. Salamalla ja automaattitarkennuksella varustettu kamera osaa tunnistaa kuvattavan kasvot ja tallentaa ylös kuvauspaikan gps-tiedot.

Suurimpana puutteena voi pitää sitä, että puhelimessa olevaan kameraan ei voi vaihtaa objektiiveja, eikä niissä yleensä ole optista zoomia. Järkkärikameroihin tottuneiden ei siis kannata edes ajatella, että kännykkä korvaisi järkkärin.

Kännykkäkameroilla on kuitenkin puolellaan merkittävä etu kuvien jakamisessa. Lisäksi puhelimien ominaisuuksiin kuuluu mahdollisuus ladata radioteitse laitteen käyttöjärjestelmää tukevasta nettikaupasta erilaisia pienoisohjelmia ja sovelluksia.
Tämänkertaiseen vertailuun valitsemistamme kamerapuhelinuutuuksista kaikki ovat Android-alustaisia malleja.

Galaxy SII:ssa oleva, terävästi piirtävä 4,3 tuuman Super Amoled plus -näyttö on suurimpia, mitä tällä hetkellä nähdyistä älypuhelimista löytyy. Takana on automaattitarkenteinen, led-salamavalolla varustettu 8 megapikselin kamera. Etuosan kamerassa on siinäkin tarkkuutta kaksi megapikseliä.

Laite tallentaa ja toistaa onnistuneesti myös 1 920 x 1 080 pikselin full hd -laatuista kuvaa.

Sony Ericsson Arc -puhelimessa on satsattu erityisesti kuvaustoimintoihin. Puhelimessa on huippujälkeä tuottava Exmor R -kuvailmaisin ja led-salamalla varustettu 8 megapikselin kamera. Arc kykenee myös videokuvausominaisuuksiltaan lähes 30 ruudun sekuntinopeuteen.

Kamerassa on kuvanvakain käytössä myös videokuvauksen aikana. Videoiden katselu käy Arcissakin hdmi-liitännän kautta. Lisäksi laite sisältää langattoman dlna (digital living network alliance) -kotiverkon tuen.

LG P-990 kuuluu sekin ehdottomasti jo uusimman sukupolven kosketusnäyttöpuhelimiin.

Puhelimen ominaisuuksia ovat kirkas ja terävästi piirtävä neljän tuuman kosketusnäyttö, kahdeksan megapikselin kamera, nimellisesti täyden teräväpiirtotason videokuvaus, led-salama ja hdmi-portti, jonka kautta puhelimella kuvatut otokset voi siirtää television ruudulle. Saman voi tehdä myös kotona olevan langattoman dlna:n kautta.

Incredible S on uudempi versio HTC:n edeltävästä Desire HD -mallista. HTC pitää joukon muiden laitteiden tapaan sisällään kahdeksan megapikselin tarkkuuteen yltävän kameran. Kamera tallentaa myös videokuvaa ”puoli-hd-tasoisena” (720p).

Hienoisista puutteistaan huolimatta joukon laitteet soveltuvat erinomaisen hyvin päivittäiseen käyttöön ainoaksi puhelimeksi, digikameraksi, nettipäätteeksi, musiikkisoittimeksi, radioksi tai navigointilaitteeksi.