Kaapelia pitkin

Kaapeliverkkoon liittyneille kotitalouksille on vasta nyt tarjolla runsaasti erimerkkisiä digibokseja. Katsoja voi valita joko kiintolevyllä varustetun tallentavan boksin tai perussovittimen, jolla kaikki maksullisetkin kanavat saa näkyviin. Keskitymme tässä vertailussa viimemainittuihin.

Aivan halvimmat kaapeliboksit maksavat reilusti alle sata euroa, mutta otimme vertailuun kuusi kahdella scart-liittimellä varustettua mallia, joiden hintaluokka on hieman satasen paremmalla puolella. Kaikissa on maksullisten ohjelmien katseluun tarvittava kortinlukulaite, johon kaapelioperaattorin tarjoaman salauksenpurkukortin voi halutessaan suoraan asettaa.

Koska scart-liittimiä on kaksin kappalein, toisen voi yhdistää suoraan televisioon ja toisen kuvanauhuriin tai dvd-tallentimeen Finnsatia lukuun ottamatta kaikissa bokseissa on myös ajastin, joka mahdollistaa useamman eri aikaan lähetettävän ohjelman ajastintallennukset kuvanauhalle. Lisäksi kaikissa laitteissa on vielä digitaalinen joko optinen tai koaksiaalinen äänilähtö, jonka kautta boksin voi liittää monikanavaista ääntä toistavaan kotiteatterilaitteistoon.

On hyvä tietää, että jokaisen digiboksin toiminta perustuu sen sisällä olevaan prosessoriin. Tietokoneen tavoin ohjelmistossa majailevat virheet voivat hankaloittaa katsojan elämää erilaisten toimintahäiriöiden muodossa.

Suomen Kaapelitelevisioliitto onkin määritellyt normit, jotka jokaisen kaapeliverkkoon liitetyn digiboksin tulisi täyttää. Testauspalvelun läpikäynyt laite saa etulevyynsä Cable Ready -merkinnän, jolla taataan sen toimivuus kaikissa liittoon kuuluvissa kaapeliverkoissa. Handan on joukon ainoa testauksen läpikäynyt, ja kyseisellä logolla varustettu laite. Kertakaikkista varmuutta kaikkien toimintahäiriöiden varalle tämäkään ”vakuutus” ei takaa, mutta se on hyvä lähtökohta.

Uusien ja ennalta arvaamattomien tilanteiden varalle kaikissa digibokseissa on mahdollisuus ohjelmistopäivityksiin. Maximumissa ja Topfieldissa päivityksiä on etsittävä käynnistämällä haku valikosta. Muissa ilmoitus tulee automaattisesti tv-ruudulle, kun päivityspaketti on saatavilla verkossa.

Vain Finnsatissa on rf-muunnin, jonka ansiosta sen voi kytkeä myös vanhempaan, ilman scart-liitintä varustettuun televisioon. Jokaisessa boksissa on vähintään videosignaalin läpivienti. Parhaaseen kuvaan päästään kuitenkin, kun dvd-laitteen kuva viedään rgb-signaalina television scart-liittimelle. Tähän kykenevät vain Humax ja Samsung.

Jos boksin videolähdön haluaa kytkeä kotiteatterivahvistimeen, erillinen videolähtö on hyvä lisä, ja sellainen on vain Finnsatissa, Maximumissa ja Topfieldissa. Finnsatissa on myös tavallista videosignaalia parempaa kuvaa tarjoava s-videolähtö.

(Tiivistelmä Juha Nykäsen artikkelista TM 6/07, s. 48-57)