TOIMIVA PAKETTI


Matti Vuorimaa, kuva

– JVC UX-G68
– LG FB162
– Philips MCD708
– Procaster AV2100
– Yamaha RDX-E700

Nykyajan stereopaketti soittaa myös dvd-levyt ja mp3-musiikin. Tällainen pieni ja näppärä mikrosarja sisältää kaikki tarpeelliset ohjelmalähteet, mutta on silti helppo sijoittaa huoneeseen ja ottaa käyttöön – eikä se ole edes kovin kallis.

Jos kotona katsoo pääasiassa televisiota, mutta haluaa silloin tällöin hakea elokuvan joko vuokraamosta tai marketin tarjouslaarista tai kuunnella musiikkia radiosta tai cd-levyltä, tulee toimeen varsin yksinkertaisella ja edullisella laitteistolla. Vertailumme mikrosarjat sisältävät juuri nämä olennaiset ohjelmalähteet, eli radion ja monitaitoisen levysoittimen.

Soittimet toistavat cd- ja dvd-levyjen lisäksi koko joukon kotitietokoneella poltettuja ääni- ja kuvatallenteita. Vahvistin on perinteinen kaksikanavainen stereovahvistin, ja sarjaan kuuluu kaksi kaiutinta. Laitteissa on myös vaihtelevasti liitäntöjä ulkoisille ohjelmalähteille, kuten usb-liitin nykyajan korvalappustereoille.

Mikä parasta, kokonaisuutta on helppo käyttää, ja se toimii kätevästi yhdellä kaukosäätimellä.

Dvd-elokuvien monikanavaääni ei ole näille laitteille mikään suuri ongelma. Monilta levyiltä voi valita myös stereofonisen ääniraidan. Jos sellaista ei ole, laite osaa kyllä itse muuntaa monikanavaäänen stereoksi (engl. mix down).

Yhden kanavan useimmat vertailun laitteet kuitenkin kadottavat, sillä ainoastaan Yamaha osaa ohjata 5.1-äänen sisältämän lfe-matalabassokanavan subwooferin linjaliitäntään. Tämä ongelma koskee kuitenkin vain hifistejä.

JVC, Procaster ja Yamaha välittävät tv-äänen scart-liitännän kautta vahvistimeen ja kaiuttimiin. Näin television ääni kulkee televisiosta vahvistimeen samassa kaapelissa, joka siirtää kuvan dvd-soittimesta televisioon.

Philipsissä scart-liitin ei ota vastaan television ääntä. Laitteessa on onneksi erillisiä linjatuloliittimiä tätä tarkoitusta varten, joten kytkentä onnistuu erikoisvalmisteisella scart-kaapelilla, jonka äänen syöttö on erotettu omiin liittimiinsä.

LG on olemukseltaan erityyppinen kuin muut. Koska laitteesta puuttuu scart-liitäntä, se ei saa televisiota vaihtamaan tuloliitäntää automaattisesti, eikä television äänikään palaa scart-kaapelia pitkin vahvistimeen. Erikoista LG:ssä on myös kehittynyt karaoketoiminto.

Joka kodin stereosarja saisi mielellään olla mahdollisimman helppo käyttää. Sitä vertailumme sarjat ovatkin, ainakin jos niitä vertaa nykyaikaisiin erillislaitteisiin.

Vaikka kaikki laitteet ovatkin verraten helppoja hallita, käytettävyydessä on silti jonkin verran eroja. JVC, LG ja Yamaha toimivat intuitiivisesti ja vaivattomasti. Ne reagoivat viipymättä kaukosäätimen käskyihin, mikä vähentää virhepainalluksia

Philips sen sijaan ei toimi yhtä hereästi.. Kaukosäätimen tuntuma on veltto, joten aina ei heti tiedä, mitä näppäintä tuli painettua tarpeeksi syvälle ja menikö käsky perille, koska laite reagoi sen verran verkkaisesti.

Procaster, joka on toiminnoiltaan joukon monipuolisin, on samalla myös käytöltään kulmikkain. Ohjelmalähde, joita on runsaiden tuloliitäntöjen takia peräti kymmenen, valitaan hankalasti ja hitaasti askeltamalla.