Kuin silloin ennen

Levysoittimia ostetaan nyt enemmän kuin vuosikausiin. Asiakaskunnan valtaosa ei kuitenkaan koostu ukkoutuneista hifisteistä, vaan kenties hieman yllättäen nuorista aikuisista. Lautasella pyörivä mekaanisesti luettava levy ja soittimen moninaiset virittelymahdollisuudet tuovat äänen kirjaimellisesti sormien ulottuville. Digiajan mp3-soittimiin tottuneille vinyyli tuo miellyttävän tuulahduksen menneiltä vuosikymmeniltä.

* Clearaudio Emotion * Pro-Ject Xperience SuperPack * Rega P5

Joidenkin hifistien mielestä levysoitin on silti edelleen paras tähän mennessä keksitty äänilähde. Etenkin nuorten kiinnostus vinyyliä kohtaan on kohonnut muutaman viime vuoden aikana niin suureksi, että TM:n hifitoimituksen oli lopulta kaivettava esiin vanhat jo tarpeettomiksi luullut testilevyt.

Vinyylilevyn kuunteleminen on joka kerta ainutlaatuinen tapahtuma. Lämpötila, kosteus, levyn soittokertojen määrä ja soittimen säädöt vaikuttavat ääneen siten, että musiikki kuulostaa joka kerta hieman erilaiselta – aivan kuten jokainen musiikkiesitys tai tunnelmallisen kuuntelun lomassa nautittu viinilasillinen.

Levysoittimen kiehtova ja miellyttävä ääni ei edusta mitään ehdotonta ja ainutta totuutta, vaan pikemminkin yhdenlaista näkemystä äänestä, joka syntyy soittimen eri osien summana. Päinvastoin kuin digitaalisissa laitteissa, levysoittimessa riittää säädettävää ja mahdollisuuksia vaikuttaa äänenlaatuun.

Äänirasian merkitys käy hyvin ilmi myös testituloksista. Koska soitimen ääntä voi parantaa vähitellen budjetin salliessa, kaikkein kalleinta kokonaisuutta ei tarvitse ostaa heti – semminkin kun sen hinta voi nousta kymmeniin tuhansiin euroihin. Kaikkein halvintakaan soitinta ei silti kannata hankkia, sillä niiden mekaniikka ei välttämättä toimi luotettavasti eivätkä rakenteelliset ratkaisut ole ajan tasalla tai paranneltavissa.

Koska vertailun soittimia kuunneltiin kotioloissa, kirjoittajan ja kahden koekuuntelijan arvioita täydensivät kyläilemässä käyneet vieraat, jotka joutuivat pahaa aavistamatta koekaniineiksi testeihimme. Kaikki kuuntelijat olivat poikkeuksetta yllättyneitä siitä, miten uskomattoman hyviltä mustat kiekot parhaimmillaan kuulostavat. Monet kummastelivat lisäksi sitä, ettei ääni edes rahise.

Kun soitin ja levyt ovat kunnossa, häiriöitä ei juuri kuulu, tai ainakaan niistä ei ole haittaa. Jos häiriöiden haluaa pysyvän loitolla, levyjä ja soitinta on kohdeltava kunnioituksella. Levyjen puhdistukseen on olemassa erilaisia aineita ja jopa tähän tarkoitukseen kehitettyjä pesukoneita.

Halvat muovisoittimet eivät tee oikeutta musiikille eivätkä etenkään levyille. Hyvään levysoittimeen kannattaa monien mielestä sijoittaa merkittäviäkin summia, sillä kerran hankittu laadukas laite kestää hyvin hoidettuna vuosikymmeniä. Lisäksi sen kuluvat osat ovat helposti vaihdettavissa tai huollettavissa.

Vertailun soittimet ovat maahantuojien valitsemia, annettuun hintaluokkaan asettuvia kokonaisuuksia, joihin kuuluu runko, äänivarsi ja äänirasia. Regan hinta nousi muita korkeammaksi, sillä sen rasia osoittautui hintavammaksi kuin mistä laitetta tilattaessa oli puhe.Kuten olettaa sopii, kalliimpi äänirasia vaikutti positiivisesti äänikuvan kolmiulotteisuuteen, mutta esimerkiksi taajuustoiston tasaisuus ei hinnan myötä parantunut.

(Tiivistelmä TM:n artikkelista 7/07, s. 32-38)