Kansi auki ja kuvaamaan


Matti Vuorimaa, kuva

Teräväpiirtoisen videokameran saa tänä keväänä parisataa euroa halvemmalla kuin vuosi sitten. Hintojen lasku on vaikuttanut kameroiden laatuun kolmella tavalla: se on joko pysynyt ennallaan, heikentynyt tai jopa parantunut.

  • Canon Legria HF R16
  • JVC Everio GZ-HM330
  • Panasonic HDC-SD60
  • Samsung HMX- H203
  • Sony HDR-CX115

 

Vertailumme viisi kameraa on tehty aloittelevalle tai vähemmän aktiiviselle kuvaajalle. Luokittelusta ei tarvitse loukkaantua, sillä videokuvaus vain sattuu olemaan useimmille melko satunnainen huvi. Vaikka juhlat, lomamatkat, perhetapahtumat ja muut arjesta poikkeavat tilanteet nostavat videoharrastuksen hetkeksi pintaan, edellisestä kuvauspäivästä on usein kulunut kuukausia.

Kun kamera pitää tauon jälkeen saada hallintaan, satunnainen kuvaaja päätyy yleensä täysautomatiikkaan. Siksi mekin arvostelimme kameroita asetuksilla, joissa tarkennus, suljinaika, aukko ja valkotasapaino jätetään automatiikan huoleksi.

Kokeilimme toki myös käsisäätöjä ja valikoista tehtäviä asetuksia, ja sen perusteella voimme todeta, ettei tämän vertailun kameroita ei ole tehty koneille kuvaajille. Esimeriksi tarkennusta on hankala säätää käsin, vaikka siihen tarjotaankin erilaisia apuneuvoja.

Varsinainen automaattitarkennus sen sijaan toimii vertailun kaikissa kameroissa nopeasti ja riittävän täsmällisesti. Aloittelijan kamerassa se on hyvä asia.

Vakaampaa kuvaa käsivaralta

Yksi ominaisuus on parissa tämän vertailun kamerassa kehittynyt vuoden aikana selvästi: parhaat optiset kuvanvakaimet ovat nyt niin tehokkaita, että kelvollista videota syntyy vaikka kävellessä. Kävelyä ja otetta täytyy todennäköisesti hieman harjoitella, mutta esimerkiksi lasta tai muuta ennustamattomasti liikkuvaa kohdetta pystyy seuraamaan pitkin pihaa.

Toisin kuin menneiden vuosien videokameroissa, objektiivi vaikuttaa kuvanlaatuun merkittävästi. Ennen esimerkiksi terävyys oli kiinni lähinnä tallennustekniikasta ja kennosta, mutta teräväpiirtokuvassa myös optiikan virheet tulevat näkyviin. Tällä kertaa objektiivien puutteista kärsi kaksi kameraa.

Kuvanlaadun lisäksi objektiivissa kannatta kiinnittää huomiota kehyksessä näkyviin numeroihin. Numerot on esitteessä tai taulukossa helppo ohittaa, vaikka ne kertovatkin olennaisia asioita kameran ominaisuuksista. Yksi tärkeimmistä on polttovälialue, joka kertoo zoom-objektiivin suurimman ja pienimmän kuvakulman.

Laajakulmaisin on Panasonic, jonka lyhin polttoväli vastaa kuvakulmaltaan kinokameran 36 millimetrin objektiivia. Sekään ei vielä ole mikään varsinainen laajakulma, mutta sisätiloissa paljon käytännöllisempi kuin vaikkapa JVC:n 44 millimetrin polttoväli.

Zoomin toisessa ääripäässä JVC:n kuvakulma vastaa kinokamerassa huimaa 1300 millimetrin polttoväliä. Sonyn tele on samalla tavoin ilmaistuna liki tuhatmillinen, ja Panasonic, Canon sekä Samsung yltävät arvoihin 890, 800 ja 740 millimetriä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei tällaisia lintukuvaajan polttoväleillä voi oikein kuvata käsivaralta edes vakaimen kanssa. Itse asiassa pieni ja kevyt, vain noin kolmensadan gramman painoinen kamera tärisee silloin liikaa jopa seistessään tukevalla jalustalla.

Ominaisuuksia maun mukaan

Kotivideo on nykyään paljon muutakin kuin tapa tallentaa lomamuistoja ja perhejuhlia. Lyhyitä videoleikkeitä kuvataan tilanteesta kuin tilanteesta, minkä jälkeen ne halutaan jakaa internetin sosiaalisissa medioissa, YouTube-sivustolla ja niin edelleen.

Jotkut vertailun kameroista tarjoavat tähän omia erikoistoimintojaan, mutta ne eivät käytännössä ole kovin tärkeitä. Saman voi proseduurin kun voi opetella tekemään erillisellä koostamisohjelmalla tai sivuston omilla välineillä, jolloin työnkulku on suunnilleen sama kaikilla kodista löytyvillä kameroilla – kännykästä pokkarinkautta videokameraan.

Toinen tiettyjä erityisryhmiä koskeva toiminto on urheilusuoritusten kuvaaminen nopeutettuna. Kun videon toistaa normaalivauhdilla, suorituksen yksityiskohtia on helppo tarkastella hidastetusta kuvasta.

Valikoiden uumenista löytää monenlaisia erikoistehosteita. Niitä voi toki kokeilla, mutta mielestämme video kannattaa tallentaa sellaisenaan parhaalla mahdollisella kuvanlaadulla, ja erilaiset muokkaukset ja tehosteet hoidetaan sitten myöhemmin tietokoneella.

Testin kaikilla kameroilla saa valokuvia joko suoraan tai usein myös videosta kaapattuna. Valokuvausta ei kuitenkaan kannata painottaa liikaa, koska perustason pokkarikin tallentaa teknisesti parempia kuvia.