ÄÄNTÄ YLEISÖLLE

Muovikoteloisia muutaman sadan euron aktiivikaiuttimia ostetaan jatkuvasti ja monenlaisiin paikkoihin. Niitä tarvitaan bändin keikalle, klubille, karaokebaariin, kirkkoon, kuntosalille, kouluun ja auditorioihin. On siis aika ottaa pa-kaiuttimien suosikkiluokka vertailutestiin ja katsoa mihin kaikkeen ne taipuvat.

  • dB Technologies Opera 402 D
  • JBL EON 315
  • Mackie SRM 450 V2
  • Proel FLASH12A
  • RCF ART 312A mkII
  • Yamaha MSR-400

Vertailun aktiivikaiuttimet maksavat noin 500 euroa kappale. Ne sisältävät 12 tuuman (30 cm) bassoelementin sekä 1 tai 1,75 tuuman (2,5 tai 4,5 cm) diskantin.

Diskanttielementin eteen avautuu vielä torvi eli suuntain. Kuudennessa kaiuttimessa (JBL) basso on 15-tuumainen (38 cm), koska valmistajan valikoimiin ei vertailun hintaluokassa sisälly 12 tuuman mallia.

Aktiivisuus merkitsee sitä, että kaiutin sisältää omat päätevahvistimet, ja se kytketään linjakaapelilla äänipöytään eli mikseriin. Joskus mikserinkin voi jättää pois ja ruokkia kaiuttimia suoraan esimerkiksi cd-soittimesta, tietokoneesta tai jopa mikrofonista.

Bassolle sekä alemmille keskiäänille on vertailun kaiuttimissa 200-300 watin vahvistin ja ylempiä keskiääniä ja diskanttia ajetaan ulos 50-100 watin teholla.

Teholukemista ei kuitenkaan voi päätellä, kuinka paljon ja kuinka hyvää ääntä kaiuttimesta saa irti. Paljon enemmän merkitsee akustinen toteutus ja siihen liittyvät haasteet.

Korostettakoon siis jälleen kerran, etteivät hinta, watit tai muut vastaavat numerot kerro äänenlaadusta juuri mitään. Tärkeämpää on se, miten hyvin suunnittelija hallitsee moniulotteisen sähköakustismekaanisen kokonaisuuden nimeltään kaiutin.

Vertailun kaiuttimien suurimmat virheet kuullaan keskiäänissä sekä diskantissa, eli niin sanotun vakiosuuntaavuustorven alueella – ja sama pätee lähes kaikkiin julkistentilojen kaiutinjärjestelmiin eli PA-kaiuttimiin (engl. public address).

Tätä taustaa vasten on mukavaa ja samalla yllättävää huomata, että viidensadan euron PA-kaiutinkin voi lähestyä sointitasapainoltaan hifikaiutinta.

Vertailun kaiuttimilla saatiin yli sata desibeliä äänenpainetta lähes 30 metriä pitkän salin takariveille saakka. Se tuntuu paljolta, mutta sähköisesti vahvistettu musiikki vaatii PA-järjestelmältä aina reilua yliohjausvaraa (engl. headroom) etenkin bassopäähän.

Vaikka tuhti rock-bändi joutuukin todennäköisesti etsimään itselleen järeämmän PA:n, moni muu pärjää hyvin pitkälle vertailun kaiuttimilla joko sellaisenaan tai terästettynä subwooferilla.