KAAPELIT KUUMINA 


Matti Vuorimaa, kuva

  • diVision VDC 8800S
  • Handan DVB-C 9800
  • Humax CX PVR-9500C
  • Inverto IDL-7000m PVR
  • Kaon KCF-N620
  • Maximum C-8000 CX-CI
  • Procaster PVR-6500C Special Edition
  • Samsung DCB-P853Z
  • Topfield TF500PVRc

Yli puolet maamme kotitalouksista on kytkeytynyt kaapeliverkkoon, jossa maanpäällisten tv-ohjelmien välittäminen analogisina päättyy helmikuun lopuilla. Siksi otimme vertailtaviksi yhdeksän tallentavaa digiboksia, joissa kaikissa on kaksi viritintä. Näillä eväin yhtä kanavaa voi katsella samalla, kun jopa kahta tallennetaan.

Nyt kaapeliverkkoonkin on vihdoin tarjolla kattava valikoima tallentavia digibokseja. Kun kaapeliverkkojen analogiset tv-lähetykset ajetaan alas helmikuun lopussa, on hyvä aika hankkia uusi digiboksi.

Kaikissa vertailun laitteissa on kaksi viritintä, joiden ansiosta niillä voi tallentaa vähintään kahta tv-ohjelmaa samalla, kun näistä toista katsotaan. Handan kykenee jopa neljän kanavan samanaikaiseen tallentamiseen.

Tämän vertailun suurimmille levyille voi tallentaa yli 250 tuntia televisio-ohjelmaa, mutta pienimmille vain noin 80 tunnin verran. DiVisionissa on joukon ainoana irrotettava kiintolevyasema. Digiboksilla ohjelmien tallentaminen on helppoa. Riiitää, kun avaa sähköisen ohjelmaoppaan eli epg:n (electronic programme guide), selaa kanavatarjontaa ja valitsee joukosta tallennettavat ohjelmat muutamalla näppäinpainalluksella.

Kaikissa voi ohjelmat voi ajastaa myös vanhaan tapaan, jolloin kanava- ja aikatietojen lisäksi voi määrittää lempisarjansa tallentumaan esimerkiksi joka arkipäivä samaan aikaan.

Kiintolevylle tallentuneet ohjelmat näkyvät yhden näppäinpainalluksen jälkeen listana, jossa kerrotaan ohjelman nimi, kanavatiedot sekä tallennusaika.

Kaikissa kiintolevybokseissa on mahdollisuus taustatallennukseen. Sen ansiosta katsoja voi ohjelman aikana toistaa juuri nähdyn kohtauksen tai pysäyttää kuvan hetkeksi. Taustatallennuksen ansiosta katselua voi myöhemmn jatkaa pysäytyskohdasta.

Kiintolevyn toimiessa digiboksista kuuluu aina jonkinasteista suhinaa. Vähimmillään taustamelu on, kun boksin automaattisen taustatallennuksen poistaa toiminnasta, jolloin kiintolevykään ei pyöri. Lisä-ääntä hiljaiseen olohuoneeseen tulee myös boksin taakse sijoitetusta tuulettimesta.

Kaikissa kaapeliverkoissa näytetään ilman erillismaksua vähintään maanpäällisessä verkossa välitettävät niin sanotut valtakunnalliset tv-ohjelmat. Suurin osa kaapelitarjonnasta on kuitenkin maksullista. Kanavapaketit on siis niputettu kokonaisuuksiksi. Kun halutut ohjelmat on valittu, katsoja saa salauksen purkavan älykortin tiettyä kuukausimaksua vastaan. Kortinlukija on vakiovaruste kaikissa tämän vertailun laitteissa.

Usb-väylän ansiosta laitteen kiintolevylle voi siirtää mp3-musiikkia ja jpeg-valokuvia omalta tietokoneeltaan. Helpoimmillaan kuvat ja musiikki siirtyvät kiintolevylle suoraan muistitikulta (diVision, Inverto, Maximum ja Samsung). Muissa tarvitaan tietokonetta, joka liitetään boksin usb-tuloon.

Yleensä siirtoa varten tietokoneelle on vielä ladattava boksivalmistajan usb-ajuri ja siirto-ohjelma, jotka voi asentaa joko mukana toimitetulta cd-levyltä tai maahantuojan kotisivuilta.Usb-väylää voi käyttää myös tallennettujen ohjelmien siirtämiseen tietokoneelle, jolla niitä voi myös katsella. Katselua varten tarvitaan kuitenkin erillinen ohjelma, jonka voi ladata koneelleen joko cd-levyltä tai internetistä. Ilmaisohjelmaa voi hakea syöttämällä hakukoneelle avainsanaksi kirjaimet vlc. Maximumin tapauksessa osaavampi käyttäjä voi yhdistää laitteen kodin laajakaistaverkkoon.

On hyvä tietää, että digitaaliset tv-lähetykset koostuvat useasta datavirrasta. Tämän takia tallenteita ei voi suoraan siirtää esimerkiksi dvd-levylle, sillä mikään dvd-soitin ei kykene näyttämään tiedostoa sellaisenaan. Dvd-levyjä voi toki käyttää varmuuskopioina, joilta tiedostot voi siirtää sellaisinaan takaisin digiboksin kiintolevylle katsomista varten.

Kaikki ne vanhanaikaisen videonauhurin omistajat, jotka ovat hankkineet kiintolevytallentimella varustetun digiboksin, ylistävät sen käytön helppoutta. Toki uuden laitteen hankkimisen jälkeen on aina opeteltava muutama uusi asia, mutta ainakin television suurkuluttajan kannattaa nähdä pientä vaivaa paremman tulevaisuuden takia.