Kaapeliverkoissa näkyy enemmän ohjelmia kuin maanpäällisessä.Tilanne on digitaalisten tv-lähetysten myötä vain parantunut. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun alueella toimiva Helsinki Televisio Oy välittää kaapeliteitse peräti 85 tv-ohjelmaa. Nyt niiden katsomiseen ja tallentamiseen on vihdoin tarjolla useita vaihtoehtoja. Otimme kokeiltavaksemme kuusi digivirittimellä ja kiintolevyllä varustettua digisovitinta.

* FinnSat FSC 7200PVR * Handan DVB-C 6000 * Handan DVB-C 7700 * Humax CXC-2000PVR * Medion MDC 4400 PVR * Topfield TF5100PVRc

Kaapeliverkko on pitkään kärsinyt hienoisesta laitepulasta. Vasta nyt on päästy tilanteeseen, jossa kaapelioperaattorit ovat saaneet yhdenmukaistettua lähetysjärjestelmänsä niin pitkälle, että boksien valmistajat ovat voineet tehdä useimmissa kaapeliverkoissa toimivia laitteita.

Vertailun dvb-c-vastaanottimissa on sisäänrakennettu kiintolevy, jolle voi tallentaa digitaalisesti lähetettyä tv-ohjelmaa. Tallennuksen voi kuvanauhurin tapaan tehdä myös ajastimen ohjaamana.

Humaxissa on vain yksi viritin ja 80 gigatavun (GT) kiintolevy, jolle televisiokuvaa mahtuu ohjelman bittinopeudesta riippuen noin 50 tuntia. Muissa on kaksi viritintä ja kiintolevykapasiteettikin on kaksinkertainen, eli voidaan puhua yli sadan tunnin tallennusmahdollisuudesta.

Yhdellä virittimellä voi vain katsoa tai vaihtoehtoisesti tallentaa yhtä tv-ohjelmaa. Kahden virittimen boksilla voi tallentaa vähintään yhtä kanavaa, samalla kun toista katsotaan. Parhaimmilla voi jopa tallentaa yhtäaikaisesti kahta ohjelmaa, samalla kun kolmatta katsotaan joko suorana tai kiintolevyltä toistettuna.

Kaikissa kiintolevy on tarkoitettu vain väliaikaiseksi varastoksi – samaan tapaan kuin tietokoneessakin. Pitkän käytön jälkeen kiintolevy kannattaa myös alustaa, jolloin kaikki tallennetut ohjelmat pyyhkiytyvät pois. Tämä varmistaa sen, että levy toimii oikein ja viiveettömästi. Alustuksen jälkeen toiminnot nopeutuvat ja järjestelmä on vakaampi.

Humaxia lukuun ottamatta kaikkiin laitteisiin voi usb-väylän kautta siirtää mp3-musiikkia ja jpeg-muotoisia valokuvia. Laitteista voi myös siirtää kiintolevylle tallennettuja ohjelmia tietokoneelle ja sieltä edelleen dvd-levylle

FinnSat ja Medion ovat kätevimmät ottaa käyttöön. Niissä riittää kaapelien kiinnittäminen ja virran päälle kytkeminen. Muissa laitteissa hakuautomatiikka on erikseen osattava kytkeä toimintaan. Joissain tapauksissa käyttöönottovalikossa on koko joukko ominaisuuksia ja termejä, joiden ymmärtäminen edellyttää käyttöohjekirjaan tutustumista.

Kaikissa tapauksissa on käyttöönoton jälkeen hyvä käydä läpi kaikki valikot. Saman tien on hyvä lukea käyttöohjeet ja kokeilla kaikkia eri toimintoja, joita näissä laitteissa riittääkin..

Nykyaikaisessa digiboksissa on aina sähköinen ohjelmaopas eli epg (Electronic Program Guide). Parasta sähköisessä ohjelmaoppaassa on se, että sitä voi käyttää suoraan ajastimen ohjelmoimiseksi. Riittää, kun kohdistimen vie halutun tv-ohjelman päälle ja painaa yhtä näppäintä. On huomattava, että kaikki kaapelioperaattorit eivät lähetä epg-tietoa kaikkien kanavien yhteydessä. Näin kaapeliverkkoon saadaan mahtumaan enemmän tv-ohjelmia.

Koska kiintolevyn kapasiteetti riittää useiden kymmenien tuntien tallentamiseen, ajastimeen voi ohjelmoida vähintään parinkymmenen ja parhaimmillaan jopa 70 ohjelman kanava- ja aikatiedot. Näissä laitteissa kiintolevylle tallennetut tv-ohjelmat näkyvät valikossa, jossa jokaiselle tallenteelle on annettu ohjelmataulukosta poimitut nimi- ja aikatiedot. Kohdistin vain siirretään halutun ohjelman päälle, ja toisto käynnistyy yhdellä näppäinpainalluksella.

Digiboksilla kiintolevylle tallennetun ja siltä toistetun kuvan paremmuus johtuu siitä, että se toistuu jälkeenpäinkin katsottuna täsmälleen samanlaisena kuin lähetettäessä. Kaikissa vertailun bokseissa voi taustatallentaa parhaillaan katsottavaa ohjelmaa. Taustatallennuksen ansiosta katsoja voi esimerkiksi vastata puheluun ja jatkaa sen jälkeen ohjelman seuraamista täsmälleen samasta paikasta, jossa se puhelun alkaessa oli.

Television kuvasuhde on levenemässä elokuvaa sivusuhteeltaan paremmin vastaavaan 16:9-muotoon. Moni on jo hankkinut laajakuvaa näyttävän vastaanottimen, mutta varsinkin analogisia lähetteitä katsovilla on jatkuvia kuvasuhdeongelmia. Näistä pääsee parhaiten eroon hankkimalla digisovittimen. Myös tekstitelevision toiminta nopeutuu useimmissa tapauksissa.

(Tiivistelmä Juha Nykäsen artikkelista TM 21/05, s. 10-20)