Kun digiboksiin lisätään toinen viritin ja kiintolevy, saadaan laite, joka korvaa täydellisesti vanhanaikaisen kuvanauhurin. Tällaisella boksilla voi tallentaa jopa kahta ohjelmaa ja samanaikaisesti katsoa kolmatta. Ajastin ohjelmoidaan ruudulle ilmestyvästä ohjelmaoppaasta, joten tv-ohjelmalehteäkään ei enää tarvita.

* Humax PVR-9200T * Kaon KTF-N620H2CO * Procaster 6200T * Samsung DTB-P850Z * Vision VDT 4040 PVR * Vision VDT 2020 PVR

Keräsimme vertailuun uusimmat kahdella maanpäälliseen vastaanottoon (dvb-t) tarkoitetulla virittimellä ja kiintolevyllä varustetut digiboksit. Otimme mukaan myös Visionin yhden virittimen mallin, joka alle 200 euron hintansa puolesta tuntuu erinomaisen kiinnostavalta laitteelta. Vertailusta jäi pois muutama malli, jotka menestyivät hyvin viime vuoden vertailussa (TM 2/2005). Topfield TF5100PVR ja Handan DVB-T 6000 ovat edelleen kauppojen valikoimissa, eikä niihin ole tullut kuin pieniä ohjelmistomuutoksia.

Suurista valmistajista ovat mukana Samsung sekä Korean toiseksi suurin boksien valmistaja Kaon. Ennen Medion-merkillä tunnetut boksit myydään nyt tuotenimellä Vision.

Myös Verkkokauppa.comin edustama Procaster 6200T valittiin mukaan. Tämän laitteen voi ostaa hieman halvemmalla toimitettuna yrityksen Viron varastosta, jolloin kiintolevystä lain mukaan suoritettavaksi määrätty Teostomaksu jää ostajan hoidettavaksi. Kokonaan eri asia on, kuinka moni näin laitteen hankkinut ottaa huolehtiakseen tarvittavan paperityön ja rahaliikenteen. Muut maahantuojat hoitavat kaikki lakisääteiset maksut valmiiksi.

Kanavien kasvanut määrä tekee ajastintallentamisen yhä tarpeellisemmaksi.Yksi viritin mahdollistaa vain yhden kanavan tallentamisen. Samalla voi kuitenkin katsoa toista saman kanavanipun ohjelmaa. Kaksi viritintä tuo mukanaan enemmän mahdollisuuksia, sillä kiintolevy voi nyt tallentaa ja toistaa useampaa ohjelmaa yhtä aikaa. Procaster tallentaa parhaimmillaan neljää ohjelmaa, kun muilla vertailun laitteilla voi tallentaa kahta ja katsoa kolmatta.

Kaikissa on myös mahdollisuus taustatallennukseen, eli ohjelman katsomisen voi keskeyttää yhdellä näppäinpainalluksella ja jatkaa sitä kotvan kuluttua. Taustatallennuksen voi halutessaan asettaa valikosta automaattiseksi, jolloin parhaillaan näkyvää ohjelmaa tallennetaan koko ajan kiintolevyn puskurimuistiin.

Uusissa kiintolevybokseissa levykapasiteetti on jo 160–200 gigatavua. Käytännössä tämä tarkoittaa lähes sadan tunnin tallennusaikaa. Vain halvimmassa yhden virittimen Visionissa on 80 gigatavun levy, jolle mahtuu silti noin 40 tuntia elokuvia.

Eräs digitelevision parhaista piirteistä on sähköinen ohjelmaopas (epg), joka aukeaa television ruudulle yhdellä näppäinpainalluksella. Ajastin ohjelmoidaan ohjelmaoppaasta niin, että kohdistin viedään kaukosäätimen nuolinäppäimillä tallennettavaksi halutun elokuvan kohdalle ja painetaan yhtä näppäintä. Oppaan kautta on helppo jopa suunnitella illan katsomiset, sillä jokaisen ohjelman voi ajastaa näkymään ruudulla.

Maksulliset tv-kanavat saadaan näkyviin älykortilla, joita on tällä hetkellä kahdella eri ohjelmien tarjoajalla. Nämä ovat Canal+ sekä MTV3. Valitettavasti kummallakin yhtiöllä on maanpäälliseen verkkoon oma korttinsa, minkä takia purkukortti on vaihdettava aina, kun toisen operaattorin ohjelmia halutaan katsella. Tämä hankaloittaa katsomista ja etenkin ajastintallennuksia. Poikkeuksena on Humax, johon voi ostaa sovittimen toiselle älykortille.Kaiken kukkuraksi maanpäällisessä digiverkossa on erilainen salauksenpurkujärjestelmä kuin kaapelissa tai satelliitissa.

Suomessa on toistaiseksi käytössä kolme kanavanippua, joihin on ahdettu parinkymmenen tv-ohjelman lisäksi useita radiokanavia. Kaiken kukkuraksi Yle lähettää omassa nipussaan vuorovaikutteisuutta tarjoavaa mhp-dataa, jota juuri kukaan ei käytä. Jos poliittisesti heikoin perustein mukaan otettu mhp jätettäisiin kokonaan pois, ainakin Ylen kuvanlaatu paranisi selvästi. Kahden muunkin kanavanipun kuvanlaatu on monasti heikko vain siksi, että välitettäviä tv-ohjelmia on liikaa, eikä niiden lopulliseen laatuun ole kiinnitetty teknisessä mielessä riittävästi huomiota.

Uuden laitteen käyttöönotosta huolehtii automatiikka. Myös päivittäinen käyttö on yleensä helppoa.

Digiboksin ohjelmiston päivityksellä voidaan tarvittaessa korjata erilaisia ongelmia. Päivityksen voi ottaa vastaan ilmateitse antennisignaalin (ota eli over the air) mukana, jolloin käyttäjän ei tarvitse tehdä muuta kuin hyväksyä päivityksen asennus sen ollessa saatavilla. Sarja- tai usb-väylän kautta päivityksen voi tehdä itsekin, mikäli omistaa tietokoneen, jolla pääsee internetiin.

(Tiivistelmä Juha Nykäsen artikkelista TM 22/06, s. 38-49)