LOISTOLUOKKA


Matti Vuorimaa, kuva

Ks. myös Tutkittua tietoa antenneista >>


  • Apple iPhone 4
  • Nokia N8
  • Samsung Galaxy S i9000
  • Sony Ericsson Vivaz Pro

Kalliimman luokan älykännyköissä on jo hyvät kamerat, gps-navigoinnit sekä musiikki- ja videosoittimet. Varsinainen kilpailu käydään puhelimien käyttöjärjestelmissä sekä ladattavissa sisällöissä ja palveluissa.

Matkaviestinalan vetonauloiksi ovat nousseet uudet älypuhelimet, joissa on iso kosketusnäyttö. Laitteita kysellään siihen tahtiin, että halutuimpia malleja on pitkin syksyä joutunut odottamaan jopa viikkoja.

Eniten liikettä ostajien kinttuihin ovat lisänneet kesällä myyntiin tulleet uudet puhelinmallit, kuten Apple iPhone 4 sekä Samsung Galaxy S. Myös HTC:llä ja Sony Ericssonilla on ollut sanansa sanottavana kaupan piristymisessä.

Ehkä kaikkein kovimmat odotukset ovat kohdistuneet Nokia N8:aan. Sen menestymistä kalliimmissa puhelimissa pidetään suunnannäyttäjänä jopa koko Nokian tulevaisuudelle.

Apple iPhone on ollut jo pitkään kiistaton suunnannäyttäjä kosketusnäytöllisissä puhelimissa. Näyttää siltä, että se on sitä edelleenkin. Apple on uudessa iPhone 4 -mallissaan onnistunut siinä, missä muilla on vielä tekemistä. Puhelimessa kaikki vain toimii niin vaivattomasti ja varmasti. Kun iPhonen ottaa käteensä, sitä pystyy käyttämään kuka tahansa. Kaikki perustuu aikaisemmista malleista tuttuihin sormien liikkeisiin, napautuksiin ja nipistyksiin.

Mustien, lasipintaisten kansien ja metallisten reunusten lisäksi iPhone 4:ssä suurin muutos edeltävään iPhone 3GS -malliin on uusittu retina-näyttö, joka tarjoaa tähän mennessä suurimman tarkkuuden, mitä alalta löytyy. Kolmen ja puolen tuuman näytölle on saatu mahtumaan nelinkertainen määrä pikseleitä aikaisempaan verrattuna. Kaikki tekstit, puhelimella otetut valokuvat ja videopätkät näkyvät ruudulla todella terävinä.

iPhone 4:ssä on viiden megapikselin kamera sekä led-salama. Videokameralla voi kuvata hd-tasoista teräväpiirtokuvaa ja editoida otoksia suoraan puhelimessa. iPhone 4 tarjoaa ensimmäistä kertaa langattoman wlan-verkon kautta mahdollisuuden myös videopuheluihin toisen samanlaisen puhelimen kanssa. Nopea verkkoyhteys mahdollistaa tavallista paremman kuvan- ja äänenlaadun.

Suomessa iPhone-puhelimia on tähän mennessä myynyt pelkästään Telia Sonera omalla liittymällään. Syyskuun lopusta lähtien iPhone 4:ää on onneksi saanut myös Elisalta operaattorivapaana versiona.

iPhone 4:ssä ei närästä oikeastaan enää muu kuin sen pakottaminen tiiviisti Applen liekaan ja iTunes-ohjelmiston käyttämiseen tiedonsiirrossa. Ehkä juuri siksi kaikki siinä toimiikin niin hienosti.

Jos Apple iPhone 4 häikäisee olemuksellaan, sitä tekee myös uusi Nokia N8. Puhelimen ulkoasu on virtaviivainen ja jämäkän tuntuinen. Puhelimen reunoihin on haettu pyöreitä muotoja, mikä saa sen tuntumaan kädessä hyvältä. Alumiinia oleva puhelin ei nitise eikä natise. Umpikuorisen laitteen akku vaihdetaan Nokian huollossa.

Nokia N8:ssa on iso ja kirkas 3,5 tuuman kapasitiivisesti toimiva amoled-kosketusnäyttö. Laitteen käyttöjärjestelmänä on Symbianin viimeisin versio Symbian 3. Puhelimessa on kolme aloitusnäyttöä, joita kukin voi muokata vastaamaan omia mieltymyksiään. Herkästi toimivan kosketusnäytön ominaisuuksiin kuuluu muun muassa monikosketus ja elekomennot, kuten näytön lähennys ja loitonnus peukaloa ja etusormea liikuttamalla.

Erityisesti Nokia N8 loistaa kamerana. Puhelimessa on ksenonsalamalla varustettu 12 megapikselin kamera. Nokia N8 tarjoaa mahdollisuuden kuvata myös teräväpiirtotasoisia videoita. Nokialla kuvattuihin videoihin pystyy lisäämään taustamusiikkia, erilaisia efektejä sekä tekstiä, minkä jälkeen otos on valmis vaikka Facebookiin lähetettäväksi.

Nokia voidaan yhdistää hdmi-kaapelilla televisioon ja nauttia näin hd-videokuvasta sekä Dolby Digital Plus surround -äänestä. Laite mahdollistaa myös televisio-ohjelmien seuraamisen tilauspohjaisista Web TV -palveluista.

Aikaisempien Nokian mallien tapaan myös Nokia N8 -älypuhelimen ominaisuuksiin kuuluu Ovi Kartat -sovellus sekä sen maksuttomat kävely- ja autonavigointipalvelut. Laite opastaa haluttuun paikkaan tai palvelukohteeseen yli 70 maassa.

Samsung Galaxy S -puhelimessa huomio kiinnittyy siinäkin isoon ja kirkkaaseen näyttöön. Super amoled -tekniikkaan perustuva kosketusnäyttö on kuin tehty nettiselaamiseen, sosiaaliseen mediaan sekä videoiden ja kuvien katselemiseen. Avoin Google Android 2.1 -alusta ja runsas ohjelmistotarjonta varmistavat sen, ettei muistakaan sovelluksista tule ihan heti pulaa.

Isosta ja leveästä näytöstä huolimatta Samsung Galaxy S ei tunnu kädessä vielä liian suurelta. Litteä puhelin mahtuu hyvin vaikka farkkujen taskuun. Esikuvia laitteen muotoilussa on ilmiselvästi haettu Applen edeltävästä iPhone-mallista.

Samsung Galaxy S on iPhonen tapaan hyvin pelkistetty. Kannessa ainoa fyysisesti toteutettu näppäin on näytön alapuolella oleva kotinäppäin. Erityisen onnistuneen yhdessä Android 2.1 -alustan kanssa Samsungista tekee uusi TouchWiz 3.0 -käyttöliittymä, jonka avulla puhelimeen voi luoda haluamiaan oikoteitä, ruutunäkymiä tai valikkoja. Galaxy S:ssä on tähän tarkoitukseen varattuja, sormella selattavia työpöytiä kaikkiaan seitsemän kappaletta.

Galaxy S -puhelimen ominaisuuksiin kuuluu muun muassa 5 megapikselin tarkkuuteen yltävä kamera, nopea yhden gigahertsin suoritin, gps, Google Maps -kartat, musiikki- ja videosoitin sekä oikotiet sosiaalisiin medioihin, kuten YouTubeen ja Facebookiin. Galaxy S:llä on mahdollista kuvata ja toistaa videoita lähes hd-tarkkuudella.

Sony Ericsson Vivaz pro -älypuhelimessa yhdistyvät kirjoittamista ja viihdeominaisuuksien käyttöä helpottava qwerty-näppäimistö ja kosketusnäyttö. Näppäimistön avulla esimerkiksi sähköpostien ja tekstiviestien naputtelua voi tehdä enemmän perinteiseen malliin. Puhelin sopiikin sellaiselle henkilölle, joka kaipaa kosketusnäytön tueksi kunnon näppäimistöä.

Käyttöjärjestelmänä Sony Ericsson Vivaz -puhelimessa on nykymittapuun mukaan auttamattomasti vanhahtavalta ja kankealta tuntuva Symbian S60. Lisäohjelmien lataukset edellyttävät nekin puhelimen liittämistä tietokoneeseen.

Sony Ericssonin vahvuudet piilevät enemmänkin kamera- ja kuvapuolella. Puhelimen kameraosa yltää reilun viiden megapikselin tarkkuuteen. Puhelimella voi kuvata myös teräväpiirtotasoista videokuvaa ja lähettää sitä eteenpäin esimerkiksi YouTubeen muiden nähtäväksi.

 

Tutkittua tietoa antenneista


Puhelinten lähetinantennien säteilytehot ja suuntakuviot tutkittiin huippumodernilla Emcsan Labxpress -antennianalysaattorilla. Emscanin kannen alla on sähköisesti ohjattava antennirypäs. Laitetta hallitseva ohjelma laskee antennien poimimista osasignaaleista puhelimen pysty- ja vaakasuuntaiset säteilykuviot ilman, että puhelinta tarvitsee liikuttaa lainkaan.


<< TM vertailu: Uusimmat älypuhelimet 400-900 euroa


VIIME aikoina on kirjoitettu ja puhuttu enemmän tai vähemmän asiaa älypuhelinten antenniongelmista. Kyse on puhelimelta tukiasemalle lähtevän säteilytehon pienuudesta. Syynä voi olla puhelimen sisäisten antennien epävireisyys tai puhelimen akun varauksen säästämiseksi rajoitettu lähetysteho. Puhelimen käyttäjähän näkee vain tukiasemalta tulevan lähetteen voimakkuutta kuvaavan karkeajakoisen pilarin.

Asian selvittämiseksi mittasimme vertailun puhelinten antenniominaisuudet Emcsan Labxpress -antennianalysaattorilla, joka käyttää alan viimeisintä tekniikkaa. Siinä on suuri joukko yhteen kytkettyjä miniantenneja, joilla saadaan selville radioaaltoja lähettävien matkaviestinten säteilyominaisuudet muutamassa sekunnissa.

Emscan on matalan kenkälaatikon muotoinen ja kokoinen kappale, jonka päälle tutkittava laite sijoitetaan. Analysaattoria ohjaava tietokoneohjelma yhdistää antenniyksikön vastaanottamat signaalit ja mittaa niistä tutkittavan laitteen suurtaajuisen säteilykentän vaiheen, voimakkuuden ja suunnan.

Labxpress-ohjelma kirjaa tutkittavan matkapuhelimen antennisignaalissa tapahtuvat voimakkuus- ja suunnanmuutokset ja esittää päivitetyt säteilykuviot parin kolmen sekunnin välein. Vaikka antennianalysaattori on puhelimen lähikentässä (muutaman senttimetrin etäisyydellä), eikä kumpaakaan liikuteta mittauksen aikana, analysaattoriohjelma osaa myös laskea puhelimen antenniyhdistelmän kaukokenttäsäteilykuvion.

Käsi vaimentaa

Puhelinta käytetään yleensä kämmenen ja pään välissä, jolloin sen oman lähettimen säteilyteho vaimenee ja lähetysantennin säteilykenttä muokkautuu voimakkaasti. Muokkautumista ei voi kokonaan välttää, mutta sitä voi vähentää sopivalla antennimuotoilulla.

Vertailun puhelimista vähiten kädestä riippuvia muutoksia mitattiin Sony Ericssonista. Seuraavaksi vähiten käsittelystä riippuva säteilykuvio on Nokiassa. Samsungissa ja iPhonessa muutokset ovat suurempia sen mukaan, missä ja kuinka käyttäjä pitää sormiaan puhelimen ympärillä.

iPhonen antennirakennetta voi pitää muita epäedullisempana sikäli, että sen antennielementit ovat laitteen ulkopinnalla. Varsinkin vasenkätisen käyttäjän kämmenpohja joutuu suoraan kosketukseen puhelimen alaosaa kiertävän metallikehyksen kanssa, joka on kolmeen osaan jaettu antennikokonaisuus. Kun puhelinta pidetään vasemmassa kädessä, kämmenpohja osuu metallikehykseen vasemmassa alareunassa olevan välin kohdalle yhdistäen kaksi antennielementtiä. Seurauksena on lähetystehon jyrkkä vaimeneminen noin 30 asteen alasivukulmassa.

iPhonen käyttäjien kannattaa ehdottomasti hankkia sähköä johtamaton suojakotelo, joka estää sormien ja laitteen antennielementtien suoran kosketuksen. Säteilymittaustemme perusteella voimme antaa iPhonen omistajille toisenkin käyttökelpoisen neuvon. Yläreunan metallikehyksessä, kuulokeliittimen vieressä on myös väli. Kun painaa etusormen sen kohdalle, puhelimen sivusuuntainen säteilyteho kasvaa merkittävästi. Etusormella voi siis paikata hetkellisiä yhteyskatkoja, kunhan pitää sormet pois kehyksen vasemman alareunan välin päältä.


IPHONEN metallikehyksiä käytetään puhelinyhteyksien antenneina. Vasenkätisen käyttäjän kämmenpohja kytkee kehyksen vasemmasta alareunasta erotetut antennielementit yhteen, jolloin puhelimen sivusuuntainen (30°) säteilyteho vaimenee jyrkästi.

Leo Backman