Matkapuhelimien monet muodot

Matkapuhelimet
Matti Vuorimaa, kuva


  • LG KF750 Secret
  • Nokia E71
  • Samsung SGH-F480 Touchwiz
  • Sony Ericsson C902

Uusimmat matkaviestimet korvaavat jo monia erillislaitteita. Kameran lisäksi kännykkä alkaa olla niin musiikkisoittimena kuin navigaattorinakin omiaan. Nykyisin sillä hoituvat myös netti- ja sähköpostiyhteydet. Toimintojen alati lisääntyessä puhelimien käyttöön on kuitenkin jouduttu kehittämään uusia ratkaisuja.

Monissa uusimmissa kännyköissä hämmennystä saattaa herättää jo pelkkä käyttöliittymä. Perinteiset numeronäppäimet on voitu korvata eri toimintojen mukaan muuntuvalla kosketusnäytöllä. Ruudussa näkyvä valaistu virtuaalinäppäimistö vaihtaa tilaansa sen mukaan, käytetäänkö laitetta puhelimena, musiikkisoittimena vai kamerana.

Kuten tämänkertaiseen vertailuumme valitsemistamme hieman kalliimman hintaluokan puhelimista nähdään, niihin on kameran lisäksi mahdutettu lukuisa määrä muitakin viestintä- ja viihdeominaisuuksia. Kaikissa on nettiselain, sähköposti, ula-radio ja mp3-musiikkisoitin.

Puhelimissa voi käyttää musiikin kuunteluun joko mukana tulevia korvanappeja tai lisävarusteena hankittavia langattomia bluetooth-stereokuulokkeita. Tiedonsiirroltaan puhelimet tukevat 3g:tä ja nopeutettua mobiilia hsdpa-laajakaistaa.

Osa pitää sisällään jopa nopean langattoman wlan-verkon yhteydet. Puhelimilla on mahdollista hyödyntää monissa julkisissa paikoissa olevia internet-palvelupisteitä ja käyttää niissä olevia verkkopalveluja. Suurimmat erot näkyvät laitteiden käytössä.

Kosketusnäytöllä varustetussa Samsung SGH-F480 Touchwiz -puhelimessa jokainen virtuaalinäppäimen painallus vahvistetaan aina sormen alla tuntuvalla lyhyellä värähdyksellä. Eniten Samsungissa on panostettu kuvaustoimintoihin.

Joukon toisessa kosketusnäyttöisessä puhelimessa LG Secret KF750: ssä on siinäkin satsattu kuvausominaisuuksiin. Puhelimen kameralla voi kiintokuvien ohella tallentaa myös videota jopa 120 kuvan sekuntinopeudella.

Nokia E71 -puhelimen etupuolta puolestaan hallitsee laaja, neljälle riville jaettu qwerty-näppäimistö. Jokaiselle näppäimelle on sälytetty oma numeronsa ja kirjaimensa. Näppäimiä on todella paljon, mutta ne ovat vielä sen kokoisia, että niitä pystyy käyttämään peukaloilla. E71 on suunnattu erityisesti yritys- ja työkäyttöön..

Enemmän perinteistä näppäinpuhelinta edustava Sony Ericsson C902 Cybershot on valmis kuvaukseen heti, kun liu’uttaa auki vain linssinsuojuksen. Tässä vaiheessa näyttöön ilmestyvät myös kameran asetuksissa tarvittavat hipaisunäppäimet.

Nykyisissä kännyköissä on tukuittain ominaisuuksia, joista puhelin on vain yksi. Myynnissä olevat mallit on yleensä räätälöity erilaisille käyttäjille: joku haluaa kuunnella musiikkia, joku toinen taas valokuvata sekä lähettää kuvaamiaan otoksia vaikkapa nettiin kavereiden ihmeteltäviksi. Ihme kyllä, vielä on niitäkin, jotka haluaisivat vain helppokäyttöisen ja toimivan puhelimen.

Näyttää siltä kuin kosketusnäyttöiset puhelimet olisivat alalla ”se kovin juttu” tällä hetkellä – eri asia sitten on, kuka sellaisia oikeasti haluaa. Ainakin perinteisten puhelintoimintojen ja tekstiviestien näppäily tuntuu monissa vielä turhan työläältä.

Onneksi tarjolla on edelleen myös muita ratkaisuja. Silti sukeltamiselta loputtomalta tuntuvaan valikkosuohon ja mittavaan näppäinviidakkoon ei voi aina välttyä.