KOVA KOLMIKKO

 

Raja parhaiden kotivideokameroiden ja ammattilaitteiden välillä on matalampi kuin koskaan. Ammattilaisten työkalut ovat toki suurempia, monipuolisempia ja hintavampia, mutta tämän vertailun kameroilla saadaan hyvissä olosuhteissa lähes samantasoista jälkeä.


  • Canon Legria HS G10
  • Panasonic HDC-TM900
  • Sony HDR-CX700VE

Perusvaatimukset vertailulle olivat täysi high definition -tarkkuus, täydet käsisäädöt, riittävät liitännät ja muistikorttitallennus. Saimme vertailuun kolme hinnaltaan ja ominaisuuksiltaan samantasoista videokameraa, jotka kaikki ovat tulleet Suomessa myyntiin viimeksi kuluneiden kuukausien aikana.

Japanin maanjäristyksen seurauksena Canon Legria HS G10 ehti käsittelyymme niin myöhään, että olimme jo varautuneet korvaamaan sen hieman kalliimmalla XA10-mallilla. G10 saatiin lopulta mukaan, mutta esittelemme tässä lyhyesti myös XA10:n, koska se sisältää joitakin harrastajien arvostamia lisäominaisuuksia. Mittaustemme mukaan näiden sukulaismallien kameraosa on aivan samanlainen. Hintaero syntyy varustuksesta.

Panasonic HDC-TM900 jatkaa valmistajansa omaleimaista linjaa kolmine kuvakennoineen. Edelliset huippumallit ovat menestyneet hyvin, ja niinpä valmistaja on tyytynyt tekemään vain pieniä viilauksia. Kamerassa on 3d-valmius erikseen hankittavan, noin 300 euron hintaisen lisäkkeen avulla. 220 gigatavun kiintolevyllä varustetun rinnakkaismallin tyyppi on HS900.

Sony HDR-CX700VE tarjoaa vertailun laajimman kuvakulman ja suurimman sisäisen muistin. Laitteessa on muutamia eksoottisia toimintoja, esimerkiksi gps-paikannus.

Vertailu tehtiin parin kuukauden aikana kuvaamalla, katsomalla ja mittaamalla. Kameroiden erot tässä laatuluokassa ovat pieniä ja luonteeltaan usein tottumis- ja makukysymyksiä. Esimerkiksi valotus- ja tarkennusautomatiikat sekä kuvanvakain toimivat riittävän hyvin kaikissa vertailun kameroissa.

Canonissa ja Panasonicissa sisäistä muistia hyödynnetään esitallennuksessa, jossa kolmen sekunnin pätkä videokuvaa kulkee muistipuskurin kautta. Kuvaaja saa tällöin tapahtuman talteen, vaikka myöhästyisi hieman kameran käynnistämisessä.

Vertailun suosikiksi nousi vähitellen Panasonic, koska se on mukavin käyttää ja on muutenkin tasapainoinen kokonaisuus ilman suurempia heikkouksia. Pieni moite on annettava tarkennusautomatiikan hidastumisesta valon vähentyessä. TM900 tyydyttää hyvin erilaiset käyttötarpeet huolettomasta perhekuvaamisesta kunnianhimoisiin kokeiluihin. Toivelistalle jää vain laajakulmaisempi objektiivi.

Canonissa miellytti tinkimätön pyrkimys laadukkaaseen videokuvaamiseen: siinä on kunnon objektiivi, herkkä kuvailmaisin ja lähes ammattitason säätömahdollisuudet. G10:n käyttöliittymän monimutkaisuus kuitenkin haittaa laitteen kaikkien ominaisuuksien täysimittaista hyödyntämistä. Kalliimpi XA10 tarjoaa herkkuja, jotka harrastajien silmissä korvaavat G10:n käytössä havaitsemamme kömpelyydet.

Sonyn kuvanlaatu on kunnossa, automatiikka pelaa ja toimintojakin riittää. Objektiivi avautuu kunnon laajakulmaksi, ja 96 gigatavun sisäinen muisti on ylellisen suuri. Vaativa harrastaja kuitenkin vieroksuu hankalaa ja vastavalosuojan taakse piilotettua säätöpyörää sekä lapsen sormille mitoitettuja valikoita. Monipuolisuudestaan huolimatta Sony on luonteeltaan enemmänkin laadukas lomakamera kuin harrastajan luova työkalu.