Tosikova pikkupaketti


Hannu Häyhä, kuva

  • Apple iPod Nano
  • Creative Zen
  • Philips GoGear SA6205
  • Sony NWZ-A816

Kannettavat musiikkisoittimet kutistuvat joka vuosi, mutta silti niihin mahtuu yhä enemmän ominaisuuksia. Kaikissa tämän vertailun laitteissa on muun muassa videosoitin, jolla voi katsoa vaikka kokonaisen elokuvan.

Vertailun soittimet ovat ulkoisesti toistensa kaltaisia. Toiminnot on keskitetty valikoihin, joita selataan joko neljän suuntanuolen tai iPodissa kosketuspyörän avulla. Käytön helppouteen on panostettu, ja painikkeita on niin vähän kuin suinkin mahdollista.
Minkään soittimen muistipiiriä ei pysty irrottamaan, joten musiikki siirretään siihen suoraan tietokoneesta sopivan ohjelman avulla. Sitä ennen ääni pitää tosin saada oikeaan muotoon tietokoneen kiintolevylle.

Koska iPod on maailman suosituin musiikkisoitin, sen ohjaamiseen vaadittavasta Applen iTunes-mediasoittimesta saa tietenkin sekä Windows- että Mac-version. Creative, Philips ja Sony taas suosittelevat soittimiensa kumppaniksi Microsoftin Windows Media Player 11 -pakettia, joka sisältää mediasoittimen sekä paljon käyttöjärjestelmätason oheistoimintoja. Pelkkä Media Player ei usein riitä soittimen kaikkien ominaisuuksien hyödyntämiseen, vaan valmistajan sivustolta kannattaa hakea myös suositellut oheisohjelmat.

Soitinten kytkeminen tietokoneeseen ei ole vaikeaa, ja ohjelmistot asennetaan parilla hiirenpainalluksella. Soitin kytketään tietokoneen usb-liitäntään mukana tulevalla kaapelilla, minkä jälkeen kaikki on valmista musiikkitiedostojen siirtoon.

Ääni vie pakkaamattomana paljon tilaa, joten musiikki täytyy aina pakata siirtoa ja tallennusta varten. Yleisempiä pakkaustapoja on kolme: aac, mp3 ja wma. Aac- ja wma-tiedostoista on vielä kopiosuojatut versiot.

Tietokoneen kiintolevyllä olevat musiikkitiedostot jatkavat matkaansa soittimeen vain parilla näppäimen painalluksella ja vieläpä varsin rivakasti. Kolmen tunnin paketti musiikkia siirtyy kaikkiin testin laitteisiin parissa kolmessa minuutissa.

Vertailun soittimet osaavat näyttää jpeg-tiedostomuodossa olevia kuvia. Kuvatiedostot kannattaa muuntaa ennen kopiointia pienempään resoluutioon. Apple ja Creative osaavat tehdä muunnoksen automaattisesti.

Kuvien katselu on parhaassa tapauksessa näppärää. Soittimien näytöt ovat kuitenkin aavistuksen verran liian pieniä, jotta kuvista voisi todella nauttia.

Nestekidenäyttöjen kuvanlaatu riippuu paljolti katselukulmasta. Kannettavassa soittimessa ongelma ei tosin ole merkittävä, sillä laitteenhan voi aina kääntää oikeaan suuntaan.

Eniten kuvanlaatuun vaikuttavat valaistusolosuhteet. Tummemmat sävyt peittyvät heijastusten alle heti, kun ollaan ulkona. Yhdenkään laitteen näytöstä ei suorassa auringonvalossa saa selvää pinnistelemättä. Toisaalta hämärässä kaikki soittimet näyttävät tummat sävyt todellista vaaleampina.

Soittimet kykenevät toistamaan vain muutamalla eri pakkaustavalla tehtyjä videotiedostoja. Kuvan tarkkuuskaan ei saa ylittää näytön tarkkuutta missään muussa soittimessa paitsi iPodissa, joka selviytyy jopa 640 x 480 pisteen kuvasta.

Philipsin ja Creativen mukana tulee ohjelma, joka muuntaa melkeinpä minkä tahansa videotiedoston laitteen ymmärtämään muotoon. Videon käsittely ei onnistu kuitenkaan kiireessä: tunnin pituisen tv-ohjelman muuntamiseen kului nykyaikaisella pc-koneella tietokoneohjelmasta riippuen 15-25 minuuttia.

Applen tai Sonyn mukana muunnosohjelmaa ei tule, vaan sen joutuu hankkimaan itse. Onneksi internetistä löytää ilmaisia ohjelmia roppakaupalla.

Kannettavia musiikkisoittimia rääkätessään huomaa pian olevansa todella tekemissä pienten tietokoneiden kanssa. Jokainen laite joko hyytyi ainakin kerran tai teki jotain muuta asiaankuulumatonta.

Kaikki soittimet saa onneksi käynnistettyä uudestaan joko tietyllä näppäinyhdistelmällä tai erityisellä reset-napilla. Jos oma soitin temppuilee, kannattaa ensimmäisenä tarkistaa valmistajan sivuilta, löytyykö laitteelle uutta ohjelmistopäivitystä.

Akku kestää kaikissa laitteissa pitkään, mikäli näyttö ei ole päällä ja kuunnellaan musiikkia.