VIDEOPOKKARIT


Arto Wiikari, kuva

Kauppoihin on ilmestynyt uudenlaisia minikameroita, joilla voi tallentaa sekä teräväpiirtoista videota että valokuvia. Onko näillä laitteilla mitään jakoa kamerapuhelimien valtaamilla markkinoilla?

  • JVC GC-WP10
  • Panasonic HM-TA20
  • Sony MHS-FS1

Vertailun kolme kameraa ovat lähtökohdiltaan samanlaisia mutta toteutukseltaan toisistaan poikkeavia. Vettä ja pölyä vastaan suojatut JVC ja Panasonic näyttävät äkkiä katsoen paksuilta älykännyköiltä: etulevyssä on vain objektiivin silmä, takalevyä hallitsee kolmituumainen kosketusnäyttö. Kytkimiä ja liittimiä on piiloteltu sivuille, pääosa niistä tiivistettyjen luukkujen taakse.

Valkoinen Sony on kahta muuta sirompi, mutta se ei siedä vettä eikä hiekkaa. Kameran hallinta tapahtuu perinteisillä painikkeilla ja valikoilla, ei näyttöä koskettamalla. Kameran lcd-näyttö on hieman pienempi kuin kahdessa muussa eli 2,7-tuumainen. Näytön tarkkuus on kuitenkin sama 230 400 pikseliä.

Kaikissa kolmessa kamerassa on erittäin pieni kiinteäpolttovälinen objektiivi, jonka polttoväli vertautuu 35-millisen kinofilmikameran perinteiseen normaaliobjektiiviin eli vajaaseen 50 milliin. JVC tosin tarjoaa joillakin asetuksilla kinokoon polttoväliksi 29,8 milliä.

Kaikissa kolmessa on nelinkertainen digitaalinen zoom – ja ihan turhaan, koska kuvanlaatu romahtaa zoomatessa.

Kameroissa käytettyjen kuvailmaisimien pikselimäärä riittää videokuvauksessa täyteen teräväpiirtoon 1 920 x 1 080 pikseliä.

JVC ja Panasonic on varustettu kuvaustoimintojen lisäksi äänitallennuksella. Molemmissa on stereomikrofoni, ja Panasonicissa äänityksen voi tehdä laadukkaasti myös pakkaamattomana pcm-tiedostona. Sonyssa on monomikrofoni.

JVC ja Panasonic tallentavat erilliselle sd-kortille, joka on hankittava erikseen. Sony tallentaa sisäiseen neljän gigatavun flash-muistiin, josta videopätkät ja valokuvat siirretään tietokoneeseen usb-väylää pitkin.

Kaikissa kameroissa on valmiina sisäiseen muistiin ladattu ohjelmisto, jolla tiedostoja voi käsitellä ja siirtää helposti esimerkiksi YouTube- ja Facebook-sivustoille. Käyttipä näitä ohjelmia tai ei, omat minileffat ja valokuvat on erittäin helppo jakaa mihin tahansa.

Otoksia voi katsella myös televisiosta hdmi-väylän kautta.

Videopokkarit ovat kuvanlaadun suhteen verrattavissa nykyaikaisiin älykännyköihin, joiden kilpailijoita ne kuvaamisessa ovat.

Teknisesti kameroiden terävyys ja kuvanpakkaus ovat kunnossa, eikä näiden laitteiden liiketoistossa ole monien kamerapuhelimien videokuvassa todettua häiritsevää epäjatkuvuutta. Heikkolaatuiset linssielementit ja epäherkkä kuvailmaisin vievät kuitenkin pohjan hyvältä kuvanlaadulta.

Valokuvien laadussa videopokkarit kisaavat halvimman hintaluokan digikameroiden kanssa.