Yhdysvaltojen automyynti kasvoi viime vuonna kaikkien aikojen ennätyslukemiin: 17,54 miljoonaa autoa tarkoittaa 56 000 auton lisäystä vuoteen 2015 verrattuna. Kasvuvauhti vuoden 2008-10 taantuman jälkeen on keskimäärin ollut uskomattomalta kuulostava miljoona autoa vuodessa.

Jo perinteisesti avolavat ja isot katumaasturit ovat Amerikan automyynnin vetureita, ja jättävät perinteiset henkilöautot varjoonsa. Yhteensä 50 osavaltiosta ainoastaan Kaliforniassa henkilöauto nousi mallitilaston ykköseksi. Detroitin uutuustarjonnan perusteella trendille ei ole näkyvissä loppua.

Kuvagalleria autonäyttelystä on tämän jutun alussa – klikkaa kuvia nähdäksesi ne isompina!

Volkswagenin dieselskandaali on edelleen vahvasti kartalla USA:ssa, vaikka yhtiö tekee kaikkensa uudistaessaan mallistoa samalla kun se taiteilee viranomaisten ja oikeuslaitoksen kanssa. Juuri näyttelyn alla FBI:n agentit pidättivät yhden Volkswagenin johtajista. Myös pääjohtaja Matthias Müllerin poisjäänti Detroitista herätti kysymyksiä.

Jälleen yhden kaksinumeroisen kasvuvuoden (+11,3 prosenttia) jälkeen Mercedes-Benz kruunattiin premium-luokan ykköseksi sekä koko maailmassa että USA:ssa. Se myi ensi kertaa yli kaksi miljoonaa autoa vuodessa.

Detroitissa ei voinut välttää myöskään automatisoitujen ja autonomisten autojen kehitystä. Uusi tekniikka tulee vääjäämättä muuttamaan autoteollisuutta, liikennettä ja koko elinympäristöämme vahvasti – ennemmin tai myöhemmin. Detroitin näyttelyyn luotu uusi Automobili-D-kokonaisuus keskittyi nimenomaan tähän tematiikkaan.

Tällä hetkellä automatisoidun ajamisen kehityksestä ja teollisuuden toiminnasta voi vetää ainakin kaksi johtopäätöstä. ”Ellet voi voittaa niitä, liity niihin”, on edelleen toimiva strategia. Perinteiset autonvalmistajat ostavat kovaa tahtia pienempiä yrityksiä tai tekevät kumppanuussopimuksia.

Toisaalta Piilaakson yritykset ovat havainneet, että niiden on hyvin vaikeaa tulla isosti mukaan autobisnekseen ilman, että ne toimivat tiiviissä yhteistyössä perinteisten valmistajien kanssa.

Tulevaisuuden visioiden lisäksi Detroitissa toki nähtiin paljon myös perinteisten mallien uusia versioita.