Etelämantereesta Pine Islandin jäätiköltä irtosi syyskuussa jättimäinen 259 neliökilometrin suuruinen jäävuori. Lokakuussa avaruusjärjestö Nasa julkaisi kuvia, joiden mukaan jäätiköltä irronnut B-44-jäävuori on yllättäen hajonnut nopeasti palasiksi.

Viime viikolla tutkijat julkistivat jäävuoren hajoamisesta uusia kuvasarjoja. Ilmiö on British Antarctic Surveyn julkistaman tiedotteen mukaan ”huolestuttava”. Tutkijat olivat aiemmin ennakoineet jäävuoren lipuvan kauemmas merelle ennen hajoamistaan, mutta tällainen hajoaminen pian irtoamisen jälkeen on uusi ilmiö.

Alla olevalla satelliittikuvasarjalla on havainnollistettu sitä, kuinka nopeasti jäävuori hajosi lähes heti irrottuaan yli 20 osaan.

Tutkijat arvioivat BAS:n tiedotteessa, että jäävuori luultavasti juuttui paksuun merijäähän ennen hajoamistaan, ja siksi ei päässyt kauemmas merelle.

Meritutkija Robert Larter sanoo tiedotteessa, että kuvissa ja viimeaikaisissa havainnoissa näkyy muutoksia siinä, miten Pine Islandin jäätiköltä irtoaa uusia jäävuoria.

”Se, mitä me nyt näemme Pine Islandin jäätiköllä, on huolestuttavaa”, Larter sanoo.

Viimeksi kuluneiden 68 vuoden aikana jäätikkö on vuorotellen edennyt ja perääntynyt niin, että kun siitä irtoaa iso jäävuori, jäätikön reuna jää suunnilleen samaan paikkaan kuin edellisen irtoamisen yhteydessä, ja jäätikkö alkaa jälleen edetä.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että jäätiköstä irronneet jäävuoret eivät enää irtoa siitä samalla tavalla kuin ennen – johtuen muun muassa jäätikön ohenemisesta. Ilmiö saattaa viitata siihen, että jäätikön rakenteellinen epävakaisuus on kasvamassa ja jäätikön reuna vetäytymässä.

Pine Islandin jäätikön osuus koko Etelämantereen jään sulamisesta on noin neljäsosa. Larter sanoo tiedotteessa olevansa huolissaan siitä, että sen sulaminen saattaa olla kiihtymässä. Jos koko jäätikkö sulaisi, se voisi nostaa maailman merenpintaa jopa puolella metrillä.