Tekniikan Maailman verkkosivuston Kysy toimitukselta -palstalle lukijat voivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä autoista, liikenteestä, elektroniikasta ja tieteestä. TM:n toimittajat tai avustajat vastaavat kysymyksiin. Huomioithan, että vastauksen tuottamisessa voi kulua hieman aikaa.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen kysy@tekniikanmaailma.fi tai tämän jutun lopulla olevalla lomakkeella.

Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Nämä uudet matalaenergiatalot, joissa on vielä selektiivilasit pitämässä melut ulkona ja lämmön sisällä (sinänsä hyvä juttu). Näissä taloissa ulkona pysyy myös puhelinsignaali, eli yhteys ei toimi.

Asumme tällaisessa talossa, minkään operaattorin yhteydet eivät toimi sisälle, ei edes tekstiviesti tule perille, eikä lähde. Paikka noin 4 kilometriä linnuntietä Espoon keskustasta, lähin masto on vajaa kilometri, mäennyppylän takana.

Viestintävirasto suosittelee passiivista toistinta, mikä ei kai auta jos ulkonakaan ei ole huippukenttää. Toinen suositus on GSM-pöytäpuhelin sim-kortilla ja lisäantenni. Näitä on vain ”yksisimmisiä”, olisi vain yhden käytössä. Elisa ainakin on lopettanut dual-simmien myynnin.

Olisiko TM:llä mahdollisuutta testata näitä toistimia, toinen antenni ulkona piuhalla sisällä olevaan antenniin.Operaattorithan eivät ole näköjään varautuneet tilanteeseen kai mitenkään. Ongelmahan tulee koskemaan tuhansia käyttäjiä, sitä mukaa kun taloja tehdään. EU-määräys tulee voimaan 2020, ja Suomessahan tämä on alkanut.

Viestintävirastohan suosittelee uusiin kohteisiin sisäverkon rakentamista, kallis, eikä sitä kukaan suosituksilla tee.

No mastot tehdään aika mataliksi, liekö siinäkin joku kaavoittajan kynänjälki. Juuri tänään juttelin Aspan kanssa, kertoi että kaupungin keskustoissa taloyhtiöt haluaa mastoja pois katoiltansa, liikaa huoltoliikennettä. Millähän meinaavat soitella?

Esko Vänskä

Matalaenergiatalot ja niiden selektiivilasit ja mahdollisesti alumiinifoliolla vuoratut seinät synnyttävät talon sisälle Faradayn häkin, jonne radioaallot eivät tunkeudu. Tämä on tunnustettu ongelma ja korjausvaihtoehdot ovat vähissä.

Passiivinen gsm-toistin on lähes ainoa laillinen ratkaisu. Talon ulkopuolelle korkean maston päähän sijoitetaan suunta-antenni ja sieltä johdetaan kaapeli sisällä sijaitsevaan toistinantenniin. Aiheesta on tietoa muun muassa täällä.

Toinen ehdotettu vaihtoehto eli gsm-pöytäpuhelin vaatii myös korkean ulkoantennin toimiakseen kunnolla. Passiivinen gsm-toistin on siis parempi ratkaisu, sillä se tarjoaa kuuluvuuden usealle sisätilassa olevalle kännykälle eikä sim-kortteja tarvitse hankkia lisää.

Parin vuoden kuluttua käyttöön otettavat 5g-verkot muuttavat tilannetta ehkä paremmaksi, sillä mikrosolujen ja erilaisten radioverkkojen yhdistymisen myötä kotona voi käyttää kotona omaa mikrosolua tai peräti wlan-tukiasemaa puheluiden välittämiseen.

Operaattorit ovat viime vuosina tihentäneet verkkojen solurakennetta ja samalla joutuneet laskemaan tehotasojaan. Tällä tavalla saadaan lisää kanavia asiakkaiden käyttöön ja data liikkumaan ripeästi, mutta sisätilakuuluvuus tietysti heikkenee tehotasojen laskiessa.

Matkapuhelimien kuuluvuus ja datanopeudet ovat esillä vuoden ensimmäisessä numerossa (TM 1/2018), kuten myös tulevien 5g-verkkojen ominaisuudet. Valitettavasti gsm-toistimiin emme tällä kertaa enää ehdi puuttua, mutta palaamme sisätilakuuluvuuteen varmasti vielä kevään aikana.

Ilkka Herttua


Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Kysy toimitukselta

  • Käytä nimimerkkiä, jos et halua nimeäsi näkyviin kysymyksesi yhteyteen. Kysymyksiä julkaistaan TM:n verkkosivuilla ja mahdollisesti lehden Postilaatikko-palstalla.
  • Voit jättää yhteystietosi, jotta toimitus voi tarvittaessa ottaa sinuun yhteyttä.