Tekniikan Maailman verkkosivuston Kysy toimitukselta -palstalle lukijat voivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä autoista, liikenteestä, elektroniikasta ja tieteestä. Tekniikan Maailman toimittajat tai avustajat vastaavat kysymyksiin. Huomioithan, että vastauksen tuottamisessa voi kulua hieman aikaa.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen kysy@tekniikanmaailma.fi tai tämän jutun lopulla olevalla lomakkeella.

Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.


Kevyen liikenteen väylällä jalankulkijan tulee lain mukaan käyttää jompaakumpaa reunaa. Joskus vastaan tullaan rinnakkain isän, äidin, tyttären ja koiran voimin. Täyttääkö tällainen muodostelma lain kirjaimen ja hengen?

”Läpi ei pääse”

Tämä rinnakkain/peräkkäin kulkemiskysymys nousi esiin jo valmisteltaessa Wienin kansainvälistä tieliikennesopimusta, joka astui voimaan 1968. Asiantuntijat eri maista nostivat kokouksissaan useita asioita pöydälle tarkempaan tarkasteluun. Yksi näistä koski jalankulkijan paikkaa ajoradalla.

Yksimielisyys vallitsi siitä, että jalankulkijan pitää käyttää ajoradan reunaa. Erimielisyyttä ilmeni siitä, voitaisiinko kuitenkin rinnakkain käveleminen sallia. Kun Ruotsin naispuolinen edustaja kertoi pohjoismaiseen kulttuuriin kuuluvan tansseista palatessa kävellä rinnakkain, ajatuksen vastustajat eivät ilmeisesti kehdanneet jatkaa aiheesta. Niinpä ajoradan reunan käyttövelvoite kirjattiin nykyiseen 1.4.1982 voimaan astuneeseen lakiin.

Ensisijaiseksi kulkupaikaksi suositeltiin vasenta reunaa. Rinnakkain kulkemisesta ei mainittu mitään. Tuolloin 80-luvun alussa ei osattu kuvitellakaan, millaisten ongelmien eteen ajaudutaan tulevaisuudessa. Niinpä nykyisessä laissa kirjattiin jalankulkijan paikasta pyörätiellä ja yhdistelyllä pyörätie/jalkakäytävällä, että on ”yleensä kuljettava sen oikeanpuoleisella osalla”. Reunasta ei puhuttu mitään.

Tilanne alkoi elää ja pykälä muuttui 1997. Siinä ei enää kerrottu osasta, vaan sallituksi paikaksi määriteltiin joko oikeanpuoleinen tai vasemmanpuoleinen reuna. Pykälätekstin sana ”yleensä” kertoi kysymyksessä olevan vain ohjeen. Kahden ihmisen rinnakkain kulkemista – ehkä useammankin – ei siis ole rangaistavaa lain rikkomista, vaikkei se tietenkään lain hengen mukaista olekaan.

Useamman kuin kahden rinnakkain kulkeminen pitäisi kieltää tulevassa uudessa laissa selkeästi. Suuret ryhmät eivät yksinkertaisesti mahdu kevyen liikenteen väylille.

Polkupyöräilijöitä koskevat pykälät eivät ole ohjeellisia. Pyörätiellä ja yhdistetyllä pyörätie-jalkakäytävällä on noudatettava oikeanpuoleisen liikenteen perussääntöjä ja pysyttävä muun muassa niin oikealla kuin turvallisuutta vaarantamatta on mahdollista. On harvoja pyörätie/jalkakäytäviä, jossa kaksi rinnakkain kulkevaa jalankulkijaa pystyy kohtaamaan toiset kaksi rinnakkain kulkevaa jalankulkijaa ja pyöräilijä vielä ajamaan siitä välistä.

Kysymyksessä on tietynlainen sisäänrakennettu pommi, jolla jalankulkijat ja pyöräilijät saatetaan jatkuviin vaara- ja toistensa syyttelytilanteisiin. Yhteiset väylät ovat aikansa eläneet. Erilliset vaativat suuret määrät tilaa.

Olavi Lempinen


Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Kysy toimitukselta

  • Käytä nimimerkkiä, jos et halua nimeäsi näkyviin kysymyksesi yhteyteen. Kysymyksiä julkaistaan TM:n verkkosivuilla ja mahdollisesti lehden Postilaatikko-palstalla.
  • Voit jättää yhteystietosi, jotta toimitus voi tarvittaessa ottaa sinuun yhteyttä.