Tekniikan Maailman verkkosivuston Kysy toimitukselta -palstalle lukijat voivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä autoista, liikenteestä, elektroniikasta ja tieteestä. TM:n toimittajat tai avustajat vastaavat kysymyksiin. Huomioithan, että vastauksen tuottamisessa voi kulua hieman aikaa.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen kysy@tekniikanmaailma.fi tai tämän jutun lopulla olevalla lomakkeella.

Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Osaatteko kertoa avointen wlan-verkkojen turvallisuudesta? Ovatko ne oikeasti riski, ja ovatko salasanan takana olevat wlan-verkot turvallisempia? Onko esimerkiksi F-securen Freedome VPN oikeasti tarpeellinen, jos käyttää avoimia wlan-verkkoja, vai onko se vain myyjien puhetta? Meillä on F-Securen Safe-lisenssit puhelimissa, mutta sen ei sanota suojaavan wlan-verkoissa. Kaipaisin puolueetonta faktaa.

Sami Ojanperä

Avoimiin ja salaamattomiin yhteyksiin pääsee rinnalle katsomaan liikennettä. Päivälehtien selaaminen tai muu harmiton nettikäyttö tuskin kiinnostaa ketään, mutta henkilökohtaisen viestittelyn siirtäisin suojatulle puolelle.

Yksityisyyttä voi lisätä käyttämällä vpn-yhteyksiä tai lisäämällä tietoliikenteeseen salauksen. Nettisivuissa kannattaa suosia https-versioita, ja suuri osa tärkeistä palveluyrityksistä niitä jo käyttääkin (muun muassa pankit ja vakuutusyhtiöt). Olen välttänyt käyttämästä avoimia wlan-nettiyhteyksiä ulkomailla sähköpostin lukemiseen tai työasioihin. Ne olen hoitanut kännykän datayhteydellä, vaikka se maksaakin hieman enemmän.

Avoimen verkon kautta voi olla mahdollista tunkeutua puhelimeen, mutta yleensä se vaatii etukäteen haittaohjelmaa, joka tulee jonkin hämärän sovelluksen mukana. Kannattaa olla tarkkana sovelluksia ladatessaan. Netistä voi tarkistaa, löytyykö sovellus arveluttavien listalta.

Kokeilimme viime keväällä kännykän tietoturvaa (TM 8/17) ja teimme avoimen wlan-verkon kannettavalla tietokoneella. Lisäsimme kannettavaan vain liikennettä seuraavan ohjelman (Wireshark) ja pystyimme katsomaan kaikkia verkkoomme liittyneitä laitteita ja niiden sanomia.

Haittaohjelman lataaminen vieraaseen puhelimeen wlanin kautta vaatii tavallisesti kännykän käyttäjän hyväksynnän, joka tietysti voidaan naamioida. Mielestäni tähän toimintaan pitää tietää jo varsin paljon, tavalliselta peruskäyttäjältä se ei onnistu.

Useat asiantuntijat pitävät vpn-salausta riittävänä ratkaisuna tavallisen nettikäytön suojaamiseen. Jos jostain syytä on tarve ladata epävirallisilta sivuilta ohjelmia, suositellaan virussuojausta myös kännykkään, mutta esimerkiksi WhatsAppin tai Gmailin käyttö ei sitä välttämättä vaadi. Vpn on ollut lähinnä yrityskäytössä, ja se on nyt vasta yleistymässä kuluttajien yhteyksiin. Vpn toimii siten, että puhelin siirtää tai vastaanottaa dataa salattuna aina palveluntarjoajan keskuslaitteen kanssa.

Ilkka Herttua


Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Kysy toimitukselta

  • Käytä nimimerkkiä, jos et halua nimeäsi näkyviin kysymyksesi yhteyteen. Kysymyksiä julkaistaan TM:n verkkosivuilla ja mahdollisesti lehden Postilaatikko-palstalla.
  • Voit jättää yhteystietosi, jotta toimitus voi tarvittaessa ottaa sinuun yhteyttä.