Tekniikan Maailman verkkosivuston Kysy toimitukselta -palstalle lukijat voivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä autoista, liikenteestä, elektroniikasta ja tieteestä. Tekniikan Maailman toimittajat tai avustajat vastaavat kysymyksiin. Huomioithan, että vastauksen tuottamisessa voi kulua hieman aikaa.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen kysy@tekniikanmaailma.fi tai tämän jutun lopulla olevalla lomakkeella.

Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.


Joissakin paikoissa moottoritien ajoratoja yhdistävällä poikittaistiellä on ajoneuvoilla ajo kielletty -liikennemerkki, joissakin paikoissa ei. Eikö U-käännös ole kiellettyä automaattisesti?

Heikki Haminasta

Moottoriteillä automaattisesti voimassa oleva kielto sisältyy tieliikenneasetuksen 6§:ään.

Mitä lähempänä itärajaa ollaan, sitä enemmän ”tarpeettomia”merkkejä löytyy. Aikoinaan meillä havaittiin neuvostoliittolaisten tekevän U-käännöksiä moottoriteillä normaaleina toimintoina. Ainakin yksi käännös aiheutti kuolemankolarin.

Tällaisten käännösten syynä oli se, että Neuvostoliitossa U-käännökset kuuluivat normaaliin liikennöintiin ja kääntymiseen valmistautuville oli jopa oma hidastuskaistansa. Näin on Venäjällä nykyisinkin monessa paikassa.

Tässä taustaa – jota virallinen taho ei ehkä myönnä – lukijan kysymille U-käännöksen kieltäville liikennemerkeille. Useampikaistaisilla, moottoriteiltä näyttävillä ”tavallisilla kaduilla” U-käännös poikittaistien aukon kautta ei ole kielletty, jollei liikennemerkillä niin osoiteta.

Olavi Lempinen


Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Kysy toimitukselta

  • Käytä nimimerkkiä, jos et halua nimeäsi näkyviin kysymyksesi yhteyteen. Kysymyksiä julkaistaan TM:n verkkosivuilla ja mahdollisesti lehden Postilaatikko-palstalla.
  • Voit jättää yhteystietosi, jotta toimitus voi tarvittaessa ottaa sinuun yhteyttä.