Tekniikan Maailman verkkosivuston Kysy toimitukselta -palstalle lukijat voivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä autoista, liikenteestä, elektroniikasta ja tieteestä. TM:n toimittajat tai avustajat vastaavat kysymyksiin. Huomioithan, että vastauksen tuottamisessa voi kulua hieman aikaa.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen kysy@tekniikanmaailma.fi tai tämän jutun lopulla olevalla lomakkeella.

Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

TM:n numerossa 04/16 oli nelivetojen talvitesti, jossa olivat mukana myös 01/18-numeron katumaasturitestiin osallistuneet Land Rover Discovery Sport ja MB GLC – Land Rover jopa aivan samalla moottorilla ja varustetasolla ja MB:kin saman moottorin eri tehoversiolla (ensin 250d, sitten 220d), mutta samalla Premium Business -varustetasolla.

TM:n kestotilaajassa herätti ihmetystä vertailutestien toisistaan poikkeava lopputulos. Talvitestissä Land Rover sai 9,0 pistettä (sijoitus 3./15.) ja MB 8,8 pistettä (sijoitus 5./15.). Vajaata kahta vuotta myöhemmin tuoreessa katumaasturitestissä sama Land Rover sai 7,6 pistettä ja MB 8,7 pistettä.

Mikä selittää testitulosten huomattavan poikkeavuuden? Menemättä arvosteluperusteiden yksityiskohtiin lienee aiheellista kysyä: onko Land Rover todellakin viiden tähden talviauto, mutta vain kahden tähden ”kesäauto”? MB:n suoritus oli tasainen molemmissa vertailussa, niin kuin luotettavilta testeiltä voi olettaakin. Käsitykseni mukaan kumpaankaan automalliin ei ole tullut testien välissä muutoksia.

Nimimerkki Erilaisia testituloksia?

Huomaamasi ristiriitaisuus kesä- ja talvivertailujen välillä on varmaan harvinaisen suuri, mutta ei ristiriitainen vertailujen tavoitteisiin nähden. Jotta asia selviäisi, pitää asiaa tarkastella nimenomaan arvosteluperusteita ja vertailujen rakennetta tarkastelemalla.

Normaalit autovertailut tehdään kesäolosuhteissa, ja niissä testataan yleismaailmallisia ajoneuvojen ominaisuuksia. Tällaisia kuluttajaa valistavia vertailuja tekee valtava määrä autolehtiä ympäri maailmaa, hieman erilaisin painotuksin. Tekniikan Maailman talvivertailun kaltaista vertailua ei sen sijaan tee käytännössä kukaan muu. Siinä vertaillaan sellaisia autojen ominaisuuksia, joita muissa vertailuissa ei ole mahdollista tai mielekästä tutkia.

Tavallisten autovertailujemme ja talvivertailun välillä on vain yksi täsmälleen samanlainen arvostelukohta, ”Valot ja näkyvyys”, mutta senkin arvostelussa pitää huomioida mihin muihin autoihin tuloksia verrataan. Niinpä ei liene ihme, että yleisarvosanoissa on kesän ja talven välillä eroja. Esimerkiksi Land Roverin tulosta katumaasturivertailussa heikentäneet kulutusmittaukset puuttuivat nelivetojen talvivertailusta tyystin, ja hallittavuutta tai melutasoa lähestytään talvivertailussa aivan eri näkökulmasta. Toisaalta kesävertailussa eivät pääse arvoonsa Land Roverin hyvä lämmityslaite, vetokyky lumiseen ylämäkeen tai jarrutusteho lumella.

Toinen merkittävä ero on, että tavalliset ”kesävertailut” tehdään autoryhmittäin, kun talvivertailussa taas on mukana edeltävän vuoden aikana esitellyt merkkikohtaisesti tärkeimmät uutuudet. Jos talvivertailussamme olisivat olleet mukana kaikki katumaasturivertailun autot, olisi Land Roverin sijoitus kenties ollut eri kuin se nyt oli. Tai sitten ei. Voi olla, että Land Roverin erikoisominaisuudet olisivat sijoittaneet auton siinäkin tapauksessa vertailun kärkikahinoihin.

Land Rover on nimenomaan erikoisautojen valmistaja. Jos sen tuotteet sopisivat sellaisenaan kaikille, yhtiön (Jaguar Land Roverin) ei olisi kannattanut tehdä samaan autoluokkaan myös Jaguar F-Pacea. Ei siis ehkä kannata ajatella, että TM:n kesävertailun ”tyydyttävä” yleisarvosana pilaa Land Roverin maineen, vaan että TM:n talvivertailun ”kiitettävä” talviarvosana nostaa valokeilaan Land Roverin parhaat erikoisominaisuudet.

Jussa Nieminen

 


Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Kysy toimitukselta

  • Käytä nimimerkkiä, jos et halua nimeäsi näkyviin kysymyksesi yhteyteen. Kysymyksiä julkaistaan TM:n verkkosivuilla ja mahdollisesti lehden Postilaatikko-palstalla.
  • Voit jättää yhteystietosi, jotta toimitus voi tarvittaessa ottaa sinuun yhteyttä.