Tekniikan Maailman verkkosivuston Kysy toimitukselta -palstalle lukijat voivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä autoista, liikenteestä, elektroniikasta ja tieteestä. Tekniikan Maailman toimittajat tai avustajat vastaavat kysymyksiin. Huomioithan, että vastauksen tuottamisessa voi kulua hieman aikaa.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen kysy@tekniikanmaailma.fi tai tämän jutun lopulla olevalla lomakkeella.

Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.


Sosiaalisessa mediassa on jälleen väitelty siitä, osaavatko suomalaiset ajaa moottoritiellä. Toiset perustelevat osaamattomuutta sillä, että vasenta kaistaa käytetään myös ajokaistana, jolloin takaa tulevat jäävät jumiin, koska eivät pääse esteettömästi eteenpäin. Tilanne on minusta mahdoton. Ei vasenta kaistaa voi varata vain ohittajille, eli muita kovempaa ajaville. Miten tämä asia on lainsäädännön valossa?

”Ei hidastelija”

Mielipidetasolla liikenteestä voidaan yleensäkin väitellä ikuisesti. Jos osaamista tarkastellaan lain mukaan, tilanne on toinen. Ja tässä moottoritieasiassa nimenomaan Suomen lain mukaan, eikä jonkun toisen maan.

On usein aistittavissa, että oikealla pysymistä vaativat suurimpaan ääneen ne, jotka itse eivät siellä viihdy.

Moottoritiesäännöt pätevät vain liikennemerkeillä moottoritieksi osoitetuilla teillä, jollaisia eivät ole esimerkiksi pääkaupunkiseudulla Kehä I, II tai III.

Moottoriteillä vasen kaista on vain ohitukseen, mutta tähän on poikkeuksia. Ruuhkaliikenteessä sekin muuttuu ajokaistaksi. Ideana on lainsäädännöllisesti varmistaa moottoritien maksimaalinen liikenteen välityskyky.

Toisen poikkeustilanteen saavat aikaan kukin tietylle liikennesuunnalle tarkoitetut, ajokaistakohtaiset opastusmerkit. Tällöin tieliikenneasetuksen 7 § toteaa, että kuljettaja saa ”käyttää olosuhteisiin ja matkan jatkamiseen parhaiten soveltuvaa ajokaistaa”.

Ruuhkaliikenteessä vasen kaistakin muuttuu ajokaistaksi, muuten kyse on ohituksesta.

Asiasta käydyssä keskustelussa on usein aistittavissa, että oikealla pysymistä vaativat suurimpaan ääneen ne, jotka itse eivät siellä viihdy, eli muita kovempaa ajavat. Tien edessä pitäisi olla tyhjä.

Toisen tyyppisen ikävän häiriöryhmän muodostavat ne, jotka vailla opastusmerkkejä olevalla moottoritiellä ilman ruuhkaa tai ohitustarkoitusta köröttelevät vasemmalla kaistalla hyvissä olosuhteissa alinopeutta ajaen. Se on yksiselitteisesti laitonta.

Olavi Lempinen


Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Kysy toimitukselta

  • Käytä nimimerkkiä, jos et halua nimeäsi näkyviin kysymyksesi yhteyteen. Kysymyksiä julkaistaan TM:n verkkosivuilla ja mahdollisesti lehden Postilaatikko-palstalla.
  • Voit jättää yhteystietosi, jotta toimitus voi tarvittaessa ottaa sinuun yhteyttä.