Tekniikan Maailman verkkosivuston Kysy toimitukselta -palstalle lukijat voivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä autoista, liikenteestä, elektroniikasta ja tieteestä. TM:n toimittajat tai avustajat vastaavat kysymyksiin. Huomioithan, että vastauksen tuottamisessa voi kulua hieman aikaa.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen kysy@tekniikanmaailma.fi tai tämän jutun lopulla olevalla lomakkeella.

Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Kyselyni/tiedusteluni liittyy TM:n numeroon 15/2017 ja siellä Jussa Niemisen kirjoitukseen ”Sähköauto haluaa kotilatausaseman

Yksi asia vaivaa mieltäni: miksi tilapäislataaminen pistorasiasta on TM:n mukaan niin vaarallista?

TM:n tekstin mukaan ”auton mukana tulevaa johtoa, yksivaihesähkö 230 V ja 8-13 A, ei suositella jatkuvaan lataamiseen”. Kuitenkin hybridiautojen myyjät sanovat, että auton mukana tulevaa johtoa voi käyttää aivan turvallisesti hybridiauton lataamiseen ja monet ystäväni myöskin näin tekevät, ilman minkäänlaisia ongelmia.

Näiden kahden kannanoton välillä on selkeä ristiriita, joka saattaa kiinnostaa laajemminkin TM:n tilaajia, joten voisiko tähän asiaan saada lisätietoa?

Markku Ahlberg

Kotitalouspistorasian käytössä on kolme riskitekijää, joista yksikään ei toteudu, jos onni on matkassa. Kaikilla ei ole ollut.

Ensinnäkin pistorasian rakenteellista lujuutta ei ole suunniteltu painavan latausjohdon kannattelemiseen, joten se voi mennä  vähitellen mekaanisesti rikki.

Toisekseen pitkäaikainen lataus korkealla virralla nostaa pistorasian lämpötilan korkeaksi, jolloin se myös voi mennä mekaanisesti rikki.

Kolmas ongelma on todennäköisin ja vaarallisin: jos latausjohdon vetäisee kesken latauksen irti seinästä (eikä ensin autosta), voi tuloksena olla valokaari, joka polttaa pistorasian ja mahdollisesti muutakin. Pienen valokaaren näkee esimerkiksi imurin johdon irrotessa kesken imuroinnin.

Nämä ohjeet perustuvat turvallisuusstandardeihin ja kuulemiini käytännön kokemuksiin. Todennäköisesti mitään ei tapahdu, kuten ylinopeutta ajaessa, mutta tilastollisesti riski on selvästi olemassa.

Hyvä lähde asian taustoittamiseen on esimerkiksi tässä:
http://www.sesko.fi/files/431/Lataussuositus_2014_2015-07-13.pdf

Jussa Nieminen


Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Kysy toimitukselta

  • Käytä nimimerkkiä, jos et halua nimeäsi näkyviin kysymyksesi yhteyteen. Kysymyksiä julkaistaan TM:n verkkosivuilla ja mahdollisesti lehden Postilaatikko-palstalla.
  • Voit jättää yhteystietosi, jotta toimitus voi tarvittaessa ottaa sinuun yhteyttä.