Tekniikan Maailman verkkosivuston Kysy toimitukselta -palstalle lukijat voivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä autoista, liikenteestä, elektroniikasta ja tieteestä. TM:n toimittajat tai avustajat vastaavat kysymyksiin. Huomioithan, että vastauksen tuottamisessa voi kulua hieman aikaa.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen kysy@tekniikanmaailma.fi tai tämän jutun lopulla olevalla lomakkeella.

Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Olen seurannut lehdissä käytyä keskustelua siitä, täytyykö autoilijan noudattaa lumen peitossa olevia liikennemerkkejä. Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtajan mukaan täytyy. Lahdessa syyttäjä oli eri mieltä. Ylinopeus ei johtanut sakkoon. Kumpi herroista on oikeassa?

Lumiharjaaja Mäntsälästä

Asiaa täytyy lähestyä tienkäyttäjän yleisten velvollisuuksien kautta. Voidaan väittää, että auton pysäköivän henkilön täytyy varmistua paikan laillisuudessa eli hänen on tarvittaessa puhdistettava liikennemerkki lumesta.

Yhtä perustellusti voidaan väittää, että liikkuvan ajoneuvon kuljettajan ei tarvitse pysähtyä jokaisen liikennemerkin kohdalla tutkiakseen, onko se nopeusrajoitusmerkki ja jos on, mikä on rajoitus. Voidaan väittää myös, että jos autoilija ajaa taajaman keskustassa nopeutta 100 km/h ja pystyy osoittamaan nopeusrajoitusliikennemerkkien olleen lumen peitossa, selitystä ei tulla hyväksymään.

Ja vielä neljäs lähtökohta: jos taajaman ulkopuolisissa olosuhteissa nopeusrajoituskyltti 50 km/h on lumen peittämä, tämä ei ole kuljettajalle ennalta arvattava asia.

Nopeutta ei tulisi poliisimoraalin mukaan mitata kiinteästä pisteestä ennen kuin nopeusrajoitusmerkin havaittavuus on varmistettu.

Nopeusvalvontakamerat muodostavat aivan oman lukunsa – ne eivät havaitse sitä, ovatko niitä edeltävät rajoitusmerkit lumen peitossa. Jos välähtää ja asia alkaa mietityttää kuskia, on parasta käydä katsomassa ja valokuvaamassa tilanne. Sakotettava ylinopeus ratkaistaan kuitenkin viime kädessä tuomioistuimessa.

Olavi Lempinen


Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Kysy toimitukselta

  • Käytä nimimerkkiä, jos et halua nimeäsi näkyviin kysymyksesi yhteyteen. Kysymyksiä julkaistaan TM:n verkkosivuilla ja mahdollisesti lehden Postilaatikko-palstalla.
  • Voit jättää yhteystietosi, jotta toimitus voi tarvittaessa ottaa sinuun yhteyttä.