Kysy toimitukselta -palstalle lukijat voivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä autoista, liikenteestä, elektroniikasta ja tieteestä. Tekniikan Maailman toimittajat tai avustajat vastaavat kysymyksiin. Huomioithan, että vastauksen tuottamisessa voi kulua hieman aikaa.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen kysy@tekniikanmaailma.fi tai tämän jutun lopulla olevalla lomakkeella.


Päivälehdessä olleen artikkelin mukaan mikään pykälä ei kiellä parkkeeraamasta autoa siten, että se on osittain kahdessa pysäköintiruudussa. Kyllä minulle ainakin autokoulussa opetettiin, että kysymyksessä on pysäköintivirhemaksun arvoinen suoritus. Onko todella niin, että kysymyksessä on pelkkä ohje?

Petri, Pirkkala

Tieliikennelain 28 §:ssä luetellaan pysäköintikieltoja. Kohdassa 6 todetaan kielletyksi paikaksi ”…merkityllä pysäköintipaikalla siten, että ajoneuvo osittainkin jää kullekin ajoneuvolle merkityn paikan ulkopuolelle.”

Kahteen ruutuun parkkeeraaminen ei siis ole sallittua. Ongelmalliseksi ja tulkinnalliseksi tilanne muuttuu silloin, jos paikkoja ei ole merkitty tiemerkinnöin, vaan Pysäköintipaikka -liikennemerkin (nro 521) yhteydessä – tai erikseen käytetään liikennemerkkiä Ajoneuvojen sijoitus pysäköintipaikalla (nrot 521a ja 521b).

Nyt taitaa olla niin, että vaikka ko. liikennemerkit osoittavat ajoneuvojen sijoituksen, esim. vinoparkin, rangaistuslauseke puuttuu, jos toimii toisin. Tämäkin on yksi niistä lukuisista pienistä asioista, jotka uudessa tieliikennelaissa tulee selkiinnyttää.

Olavi Lempinen


Kysy toimitukselta

  • Käytä nimimerkkiä, jos et halua nimeäsi näkyviin kysymyksesi yhteyteen. Kysymyksiä julkaistaan TM:n verkkosivuilla ja mahdollisesti lehden Postilaatikko-palstalla.
  • Voit jättää yhteystietosi, jotta toimitus voi tarvittaessa ottaa sinuun yhteyttä.