Tekniikan Maailman verkkosivuston Kysy toimitukselta -palstalle lukijat voivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä autoista, liikenteestä, elektroniikasta ja tieteestä. TM:n toimittajat tai avustajat vastaavat kysymyksiin. Huomioithan, että vastauksen tuottamisessa voi kulua hieman aikaa.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen kysy@tekniikanmaailma.fi tai tämän jutun lopulla olevalla lomakkeella.

Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Lehdissä kerrotaan joskus tapauksista, joissa siviilihenkilö lähtee seuraamaan liikennehäirikköä ja soittaa asiasta hätäkeskukseen. Mihin tieliikennelain pykälään tällainen seuraaminen perustuu? Entä jos tapahtuu kolari sivullisen kanssa?

Taksien kesken

Kolariasia ratkaistaan samoin perustein kuin tavanomainenkin ajoneuvojen välinen yhteenajo. Tieliikennelain pykälänkin osalta vastaus on helppo: oikeuttamisperustetta ei löydy.

Muu osa kysymyksestä on vaikeampi. Jos seuraamiseen päättää lähteä, asiasta on syytä ilmoittaa hätäkeskukseen heti. Muuten tilanne voi näyttää jälkikäteenkin arvioiden kahden autoilijan väliseltä kilpa-ajolta.

Tiedossamme on vain yksi tällaista tapausta koskeva arvovaltainen ratkaisu, jonka teki oikeuskanslerin virasto. Tapauksesta on jo pari vuosikymmentä.

Taksimies lähti seuraamaan autoa, joka ohitteli edellä ajavia niin oikealta kuin vasemmalta ja suoritti äkkijarrutuksia toisten ajoneuvojen edessä. Taksinkuljettaja soitti asiasta heti poliisille. Liikennehäirikkö ei noudattanut poliisin pysäytysmerkkejä ja ajoi suurta ylinopeutta taajamassa. Hänet saatiin pysähtymään 50 km kestäneen hurjastelun jälkeen. Seurauksena oli tuomio törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Liikennehäirikön asianajaja kanteli oikeuskanslerille siitä, että myös taksimiestä ei syytetty, vaan ainoastaan kuulusteltu todistajana. Oikeuskanslerin virasto katsoi, että taksinkuljettaja oli toiminut poliisin apuna tilanteessa, jolloin hänellä oli ollut myös laillinen oikeus toimintaansa.

Se olikin viisas päätös. Toinen lopputulos­ olisi saanut aikaan tilanteen, jossa kukaan ei enää vastaisuudessa olisi­ uskaltanut lähteä seuraamaan esimerkiksi rattijuoppoa.

Olavi Lempinen


Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Kysy toimitukselta

  • Käytä nimimerkkiä, jos et halua nimeäsi näkyviin kysymyksesi yhteyteen. Kysymyksiä julkaistaan TM:n verkkosivuilla ja mahdollisesti lehden Postilaatikko-palstalla.
  • Voit jättää yhteystietosi, jotta toimitus voi tarvittaessa ottaa sinuun yhteyttä.