Tekniikan Maailman verkkosivuston Kysy toimitukselta -palstalle lukijat voivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä autoista, liikenteestä, elektroniikasta ja tieteestä. Tekniikan Maailman toimittajat tai avustajat vastaavat kysymyksiin. Huomioithan, että vastauksen tuottamisessa voi kulua hieman aikaa.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen kysy@tekniikanmaailma.fi tai tämän jutun lopulla olevalla lomakkeella.

Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.


Luin päivälehdestä poliisipäällystöön kuuluvan vähättelyn ja Liikenneturvan edustajan taivastelun. Kysymys oli alkoholin vaikutuksen alaisena pyöräilemisen vaarallisuudesta ja yleisyydestä.

Holtittoman menon syy Helsingin keskustassa alkoi kirkastua. Ainakin osa säännöistä piittaamattomista onkin juovuksissa! Miksei poliisi tee asialle mitään?

Nimimerkki parinkin pyörän omistaja

Suomi on siinä mielessä muista maista erottuva, että meillä polkupyöräilijöille ei ole minkäänlaista promillerajaa.

Veressä voi olla huikeita lukemia, jos ei pystytä osoittamaan konkreettisesti kuljettajan vaarantaneen muita tiellä liikkujia. Aikaisemmin poliisi puhallutti ja sakotti pyöräilijöitä, mutta kun tietoisuus puhallusten laittomuudesta on levinnyt, niitä tuskin tehdään. Tämä selittää miksi tankojuoppous on tilastollisesti vähentynyt. Vuonna 2015 tankojuoppoja jäi kiinni koko maassa 46 kpl!

Tiettynä ajanjaksona Pohjois-Kymenlaaksossa erikoissairaanhoitoa tarvitsi 200 polkupyöräilijää. Paljastui että kolmannes oli sairaalaan saapuessaan humalassa. Poliisi on tämän ongelman kanssa hampaaton ilman promillerajaa ja puhallutusoikeutta. Tämäkin on eduskunnan vallassa, halutaanko kännipäissä pyöräilyn jatkuvan vai ei.

Olavi Lempinen


Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Kysy toimitukselta

  • Käytä nimimerkkiä, jos et halua nimeäsi näkyviin kysymyksesi yhteyteen. Kysymyksiä julkaistaan TM:n verkkosivuilla ja mahdollisesti lehden Postilaatikko-palstalla.
  • Voit jättää yhteystietosi, jotta toimitus voi tarvittaessa ottaa sinuun yhteyttä.