SkinMarks toimii perinteisten siirtotatuointien tavoin, mutta tatuoinnin lisäksi iholle siirtyy myös elektroniikkaa. Tatuoinnin muste itsessään on funktionaalista ja se sisältää äärimmäisen pieniä elektrodeja ja johtoja. SkinMarks on saksalaisen Saarlandin yliopiston tutkijoiden työn tulos.

Alle hiuksenpaksuiset tatuoinnit toimivat painikkeina, mutta niitä voidaan käyttää myös puhelimeen saapuneiden ilmoitusten esittämiseen elektroluminesenssin ansiosta. Esimerkiksi iholle tatuoitu jänöjussi vilkkuu sinisenä, kun puhelimeen on saapunut viesti.

Tutkijoiden mukaan interaktiiviset tatuoinnit on suunniteltu sijoitettaviksi kehon ”maamerkkeihin”, kuten luomien tai pisamien kohdalle, jotka ihmiset löytävät keholtaan intuitiivisesti ja katsomatta.

Tatuointi tunnistaa painalluksen lisäksi myös puristus- ja sipaisuliikkeet. Esimerkiksi sormeen siirretty tatuointi tunnistaa sormen koukistamisen ja suoristamisen. Tutkijat esittävät videollaan, kuinka rystysiin siirretyn tatuoinnin avulla on mahdollista nostaa tai laskea musiikkisoittimen äänenvoimakkuutta.

Kaikki tämä kuulostaa melko hyvältä, mutta todellisuus ei ole aivan niin yksinkertainen. Tatuoinnit vaativat vielä tässä vaiheessa toimiakseen erillisen kehoon kiinnitettyyn mikrokontrollerin, joka välittää signaalit edelleen tietokoneelle.

”Tässä tutkimuksessa halusimme testata teknologian käyttökelpoisuutta. Seuraavissa vaiheissa pyrimme siirtämään teknologian käytännön sovelluksiin”, Martin Weigel Saarlandin yliopistosta kertoo.

Yksi suurimmista haasteista teknologian kaupallistamisen kannalta on mikrokontrollerin koko – tutkimuksessa käytetty Adafruit MPR121 on pienen älypuhelimen kokoinen.

Carnegie Mellonin yliopiston tutkija Chris Harrisonin mukaan tutkimus on teknologisista puutteistaan huolimatta tärkeä ja looginen edistysaskel puettavien älylaitteiden evoluutiossa.

”Suuren yleisön käytössä älytatuointeja tullaan näkemään vasta noin kymmenen vuoden kuluttua. Tulevaisuudessa tällaiset tatuoinnit tulevat olemaan hyvin yleisiä. Vuonna 2050 voit kävellä e-tatuointiliikkeeseen ja viisi minuuttia myöhemmin kyynärvarteesi on tatuoitu toiminnallinen iPhone 22”, Harrison maalailee tulevaisuudennäkymiä New Scientist -lehdelle.