Ihmiskunnan kiintymys alkoholiin on hyvin vahva. Siitäkin huolimatta, että se aiheuttaa pahoinvointia ja päänsärkyä – pitkäaikaisista terveyshaitoista puhumattakaan – on Alkon kassalla tänäänkin taas ollut kuhinaa.

Onkin ihme, että toimivaa krapulalääkettä ei ole modernin tieteen aikanakaan vielä keksitty. Yrittäjiä toki on ollut, mutta suurista lupauksista huolimatta kyse on tyypillisesti uudelleen brändätyistä vitamiinivalmisteista.

Kalifornian Los Angelesin yliopiston kemian- ja biomolekyylitekniikan professori Yungfeng Lu uskoo nyt olevansa todellisen krapulapillerin jäljillä.

Lu tutkimusryhmineen on kehittänyt maksasoluista luonnollisesti löytyviä entsyymejä sisältäviä nanokapseleita, jotka ovat hiirikokeissa osoittautuneet varsin tehokkaiksi alkoholin haittojen vähentämisessä.

Mikäli eläimillä suoritettavat kokeet tuottavat jatkossakin positiivisia tuloksia, voidaan kliiniset kokeet ihmisillä aloittaa mahdollisesti jo ensi vuonna.

The Conversation -sivustolla julkaistussa artikkelissaan hän kertoo entsyymien tehostavan maksan kykyä hajottaa alkoholia ja vähentävän aineenvaihduntaprosessina syntyvän vereen kulkeutuvan asetaldehydin määrää.

”Päätin kehittää vastalääkkeen auttaakseni ihmisiä nauttimaan viinistä, cocktaileista tai oluesta ilman krapulaa. Samaan aikaan halusin kehittää ihmishenkiä pelastavan tavan hoitaa hyvin päihtyneitä tai yliannostuksesta kärsiviä ihmisiä sairaalan päivystyksessä”, Lu kirjoittaa.

Tutkijat raportoivat hiirikokeidensa tuloksista Advanced Materials -tiedejulkaisussa. Humaltuneille hiirille annettu lääke laski veren alkoholipitoisuuden lähes puoleen vain neljässä tunnissa.

Kolmea eri entsyymiä sisältävät nanokapselit ruiskutettiin suoraan hiirien verenkiertoon, josta ne kulkeutuivat maksan soluihin toimin ”minireaktoreina” kiihdyttäen alkoholin hajoamista.

Lääkettä saaneet hiiret myös heräsivät alkoholin aiheuttamasta horroksestaan kontrolliryhmän hiiriä nopeammin. Lun mukaan lääke on omiaan estämään alkoholimyrkytyksiä. Lisäksi se suojaa maksaa alkoholin aiheuttamalta stressiltä ja vahingoilta.

Tällä hetkellä tutkijat selvittävät lääkkeen mahdollisia sivuvaikutuksia. Mikäli eläimillä suoritettavat kokeet tuottavat jatkossakin positiivisia tuloksia, voidaan kliiniset kokeet ihmisillä aloittaa mahdollisesti jo ensi vuonna, Lu kertoo.

Artikkelin kokonaisuudessaan voit lukea The Conversation -sivustolla.