Liikennevakuutusten bonusjärjestelmien välillä on isoja eroja, kertoo FINEn maanantaina julkistama vertailu.

Yhtiöiden välillä on vertailun mukaan eroja lähinnä lähtö- ja maksimibonuksissa sekä vahinkotilanteiden bonusmenetyksissä. Uutta on myös useamman auton hinnoittelu samalla bonuksella.

Vertailun tiedot koskevat yksityishenkilöiden henkilöautojen vakuuttamista.

Vuoden 2017 alussa voimaan tulleen uuden liikennevakuutuslain myötä vakuutusyhtiöillä on entistä laajemmat mahdollisuudet kehittää liikennevakuutuksiin uusia bonusjärjestelmiä. Markkinoilla olevissa tuotteissa on jo eroja.

”Vakuutuksenottajalla on nyt esimerkiksi yhden vahinkohistorian perusteella mahdollista saada jopa kaikkiin omistamiinsa autoihin täydet bonukset sen sijaan, että niitä joutuisi kerryttämään joka autoon erikseen. Lähtöbonukset vaihtelevat eri yhtiöissä 0–40 prosenttia välillä ja maksimibonuksissa on eroja”, vakuutusasiantuntija Hanna Salo FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta sanoo tiedotteessa.

Kuten alla olevasta taulukosta ilmenee, Fennia ja POP Pankkien omistama Suomen Vahinkovakuutus tarjoavat 40 prosenti lähtöbonusta, mutta esimerkiksi OP:ssa ma Lähi-Tapiolassa lähtötaso voi olla 0 prosenttia.

Tuotteissa on vaihtelua myös siinä, miten paljon bonukset kasvavat vuodessa.

Eroja eri vakuutusyhtiöiden välillä on lisäksi siinä, miten vahinko vaikuttaa bonukseen ja vaikuttaako se yhteen vai useampaan autoon. Vahingon vaikutus bonukseen vaihtelee 0–30 prosentinn välillä yhtiöissä. Ensimmäinen vahinko ei välttämättä vaikuta bonukseen lainkaan jos autolla on ajettu riittävän kauan ilman vahinkoja. Se, miten pitkään vahingoitta autolla tulee ajaa, vaihtelee yhtiöittäin.

”Omia liikennevakuutuksiaan on hyvä tarkastella ja mahdollista kilpailuttaa aika ajoin, etenkin nyt kun uuden lainsäädännön myötä yhtiöissä tehdään jatkuvaa tuotekehitystä. Pelkät bonusprosentit eivät kerro lopputulosta, vaan vasta oman auton vakuutuksen hinta osoittaa edullisuuden. Huomioitavaa on myös se, että liikennevakuutuksista korvataan edelleen samoja vahinkoja kuin aiemminkin. Lakiin perustuvan liikennevakuutusturvan sisältöön ei ole tullut juurikaan muutoksia”, Salo sanoo.

FINE julkisti myös oheisen vertailun kaskovakuutusten bonusvertailusta.