Viime viikkojen aikana Brittein saaria korventanut lämpöaalto on paljastanut Walesissä olevilla pelloilla merkkejä rautakauden aikaisesta asutuksesta.

Walesin historiaa tutkiva Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Wales (RCAHMW) kertoo sivuillaan, että helleaalto on kuivattanut paikallisia peltoja niin, että niiden alla olevia asutuksen merkeistä kertovia kuvioita on paljastunut esiin.

Viime viikkojen aikana noita kuvioita on kuvattu lentokoneesta käsin.

Kuviot ovat peräisin rautakaudelta, ajalta noin 800–50 ennen ajanlaskun alkua. Kuvioista näkee, missä kohtaa tuolloin on ollut asutusta ja linnoituksia.

”Meillä on ennenkin ollut kuivia kausia, missä viljakuviot ja kuivuminen ovat paljastaneet arkeologiaa, mutta tämä kuivuuskausi on poikkeuksellinen sekä laajuudessaan että kestossaan”, sanoo arkeologian tutkija Louise Barker Eartherille.

Viimeksi näin pitkä kuivuuskausi on koettu 1970-luvulla, hän sanoo.

Rautakautisen asutuksen ympärillä oli yleensä ojia, joiden tarkoitus oli pitää hyökkääjät loitolla. Kun roomalaiset valtasivat Brittein saaret, nämä asutukset jouduttiin hylkäämään, ja tämä merkitsi myös rautakauden loppua.

Ajan kuluessa nuo ojat täyttyivät mullalla, minkä vuoksi nämä vanhat ovat hedelmällisempiä kuin niiden ympärillä oleva maa. Kun kuivuus iskee, nämä suhteellisen kosteat ja hedelmälliset alueet ovat onnistuneet pitämään kasveja hengissä, vaikka niiden ympärillä kuivuus on tappanut kasveja. Tämä saa alueet erottumaan ympäristöstä ilmakuvassa.

Alla oleva kaavakuva havainnollistaa asiaa.

How cropmarks form in summer, DI2006_1443C

Alla on kooste RCAHMW:n ottamista ilmakuvista, joista paljastuu muinaisia asutuksen merkkejä.

Roomalaislinnoituksen ääriviivat erottuvat maaperästä lähellä Magoria eteläisessä Walesissa. Kuva: Toby Driver

”Pelikortin” muotoinen roomalaislinnoitus erottuu Pen-llwynissä nurmikosta. Kuva: Toby Driver

Merkkejä roomalaisasutuksesta tai roomalaisesta maatilasta erottuu Caerwentissä eteläisessä Walesissa. Kuva: Toby Driver

Hautautuneita suojavalleja. Kuva: Toby Driver