Kakkostyypin diabeteksen hoitoon on kokeiltu uutta hoitomuotoa, jonka ensimmäiset tulokset ovat lupaavia. Hollantilaisen tutkimusryhmän uutta menetelmää on kokeiltu 50 potilaalle Amsterdamin lääketieteellisessä yliopistossa.

Hoidossa potilaan ohutsuoleen laskettiin suun kautta putki, jonka päässä oli pieni ilmapallo. Kun se oli perillä ohutsuolessa, pallo täytettiin kuumalla vedellä. Tarkoituksena oli polttaa ohutsuolen limakalvoa.

Kahdessa viikossa suolistoon kehittyi uusi limakalvo. Tämän ansiosta potilaan vointi koheni. Tunnin kestäneellä toimenpiteellä tutkijat kertoivat pystyneensä tasapainottamaan kakkostyypin diabetesta sairastavien verensokeriarvoja.

Menetelmän uskotaan perustuvan siihen, että ravinteiden imeytymisellä ohutsuolen limakalvon kautta ja insuliiniresistenssin syntymisellä on yhteys. Kakkostyypin diabeteksessa keho ei tuota riitävästi insuliinia, vaan sitä on otettava joko tabletteina tai taudin edetessä pistoksina.

Menetelmää on tällä viikolla esitelty gastroenterologian eli vatsan ja suoliston sairauksiin perehtyneiden lääketieteen ammattilaisten UEG-konferenssissa.

Aiheesta uutisoi The Guardian. Tulokset on uutisen mukaan otettu vastaan varauksella, mutta silti varhaiset tulokset ovat herättäneet myös innostusta. Tuloksia on kuvailtu jopa ”mahtaviksi”.

Vielä vuoden kuluttua toimenpiteestä 90 prosentia potilaista oli hyvässä hoitotasapainossa. Kuitenkaan ei vielä tässä vaiheessa tiedetä, onko kertakäsittely pysyvä hoito. Parhaimmillaan hoito voisi tehdä tarpeettomiksi päivittäiset insuliiniannokset, The Guardian kirjoittaa.

Tutkimusta on tarkoitus jatkaa seuraavaksi sadan potilaan ryhmällä.