Laseraseista on lopulta tulossa tulevaisuutta Yhdysvaltojen armeijassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Vuosikymmeniä kestäneen tuotekehityksen jälkeen kaikki suuret puolustusteollisuusyhtiöt – Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman ja Raytheon – kehittävät parhaillaan laseraseiden prototyyppejä Pentagonille.

Yhdysvaltain armeijan käyttöön tulevat laseraseet eivät ainakaan alussa tule olemaan yhtä dramaattisia kuin elokuvissa, ja esimerkiksi Tähtien sota -tyylistä lasermiekkaa ei valitettavasti ole tulossa.

Yhdysvaltain merivoimat on kuitenkin vuodesta 2014 lähtien testannut 30 kilowatin laseria USS Ponce -sotalaivalla.

Lockheed Martin on puolestaan juuri julkistanut 60-kilowattisen laseraseen, joka tullaan asentamaan armeijan kuorma-autoon puolustamaan sitä kranaatinheittimiä ja lennokkeja vastaan.

Näkymätön säde

Yhtiön johtaja Jim Murdoch sanoi viime viikolla toimittajille järjestetyssä tilaisuudessa, että kyseinen ase pystyy pudottamaan lennokin jopa 500 metrin päästä pitämällä lasersäteen lukittuna kohteeseen muutaman sekunnin ajan. Toisin kuin elokuvissa, lasersäde on kuitenkin näkymätön.

Kohdistamalla lasersäteen esimerkiksi lähestyvään kranaattiin se kuumenee nin, että se räjähtää kesken ilmalennon.

Suurin osa testattavista laseraseista on teholtaan noin 60 kilowattia.

Center for Strategic and Budgetary Assessmentsin johtaja Mark Gunzinger arvioi Reutersin mukaan, että muutaman vuoden kuluttua tehot nousevat 150 kilowattiin. Sellaisella voisi jo ampua alas ohjuksen sivusuunnasta, missä se on haavoittuvaisin.

Kuuden–kahdeksan vuoden sisällä tehot voivat kasvaa 300 kilowattiin, jolla voisi jo ampua alas ohjuksen suoraan edestäpäin.

Ennen kuin tekniikka voi kehittyä näin pitkälle, laseraseiden kokoa pitää kuitenkin ensin pystyä kutistamaan nykyisestä. Laseraseet tarvitsevat myös paljon jäähdytystehoa, joka sekin tuottaa ongelmia liikkuville aseille.

Kiinassakin osataan

Taannoin uutisoitiin, että Yhdysvaltain ilmavoimien ikoninen B-52-pommikone, joka on ollut käytössä vuodesta 1952 lähtien, saattaa saada pian radikaalin uudistuksen.

B-52:t saattavat saada käyttöönsä laserasejärjestelmän yhtenä ensimmäisistä amerikkalaisista sotilaskoneista. USA:n ilmavoimat ovat tehneet kokeiluja laseraseiden asentamisesta koneeseen. Aseiden avulla kone voisi räjäyttää lähestyviä ohjuksia taivaalta tai sotkea vihollisten navigointijärjestelmiä.

Myös Kiinassa ollaan pitkällä laseraseiden kehittämisessä. Kiinan valtion alainen puolustusteknologiayritys Poly Technologies esitteli taannoin Silent Hunter-nimellä ratsastavan energia-aseen kansainvälisillä maanpuolustus- ja asemessuilla IDEX:issä Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Abu Dhabissa helmikuun loppupuolella.

Jopa 70 kilowatin tehoiseksi väitetyn laseraseen rinnalla kalpenee Yhdysvaltain laivaston Persianlahdella käyttämä samantapainen LaWS-asejärjestelmä.

Silent Hunter -lasertykki käyttää erityistä kuitulasertekniikkaa, joka vähentää huomattavasti aseen painoa, kun lasersäteen muodostamiseen ei vaadita nesteitä kuten perinteisessä laser-tekniikassa. Tällä tavalla myös kantama pitenee.

Laser on niin voimakas, että se voi läpäistä kevyesti panssaroidun auton jopa kilometrin päästä.