Vauvojen ja pikkulasten ruoka-aineallergioiden syntyyn vaikuttaa monien tekijän yhtäaikaisuus, kertoo perjantaina julkaistu tutkimus.

Aiheesta on julkaistu artikkeli tiedelehdessä Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Northwestern-yliopiston tiedotteen mukaan ruoka-aineallergiat lisääntyvät. Niitä on 4–6 prosentilla yhdysvaltalaislapsia. Vuosina 1997–2007 ruoka-aineallergiat alle 18-vuotiailla lapsilla ovat lisääntyneet 18 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan yhtäaikaisesti allergian syntyyn vaikuttavat: 1) perimä, joka muuttaa ihon imeytymisominaisuuksia, 2) ihon puhdistukseen käytettävät liinat, jotka jättävät iholle saippuaa, 3) ihon altistus pölyssä oleville allergeeneille sekä 4) kosketuksen välityksellä lapsen ihoon siirtyvät ruoka-aineet.

Allergioiden ja immunologian professori Joan Cook-Millsin mukaan tämä yhdistelmä on resepti ruoka-aineallergian kehittymiseen.

Tutkija suosittelee yksinkertaisia neuvoja allergian puhkeamisen estämiseksi. Vauvaa käsittelevien tulisi pestä kätensä sekä rajoittaa vauvan iholle saippuaa jättävien puhdistuspyyhkeiden käyttöä.

Ihon ylin kerros on rasvoja. Puhdistuspyyhkeiden saippua häiritsee tuota luontaista suojakerrosta.

Tutkimustuloksiin Cook-Mills pääsi yhdistämällä kliinistä aineistoa ihmisten ruoka-aineallergioista, ruoka-aine- ja ympäristöallergeenien vaikutuksesta sekä geenimuunnoksista vastasyntyneillä hiirillä. Eläinkokeilla vahvistui, kuinka ihon suojaava vaikutus muuttui, kun sitä altistettiin allergeenille.

Ihon suojan heikkeneminen ei välttämättä näy pitkään aikaan, kun ruoka-aineallergia on lapsella jo saattanut alkaa.