Lego haluaa päästä eroon muoviriippuvuudestaan vuoteen 2030 mennessä – kenenkään huomaamatta, uutisoi The New York Times.

Yhtiö tavoitteena on siis valmistaa kaikki lego-elementit kasvi- tai kierrätysmateriaaleista seuraavan vuosikymmenen loppuun mennessä.

Billundin kunnassa Tanskassa sijaitsevassa Lego-tehtaassa tuotetaan joka päivä sata miljoonaa ”Lego-elementtiä” eli palikkaa, hahmoa ja oheistarvikkeita. Tällä hetkellä kolme neljäsosaa lelujätin miljoonan tonnin vuotuisista hiilidioksidipäästöistä syntyy niiden tuotannossa käytettävistä raakamateriaaleista.

Lego-palikoissa käytetään kestävää, kevyttä, edullista ja kiiltävää ABS-muovilaatua (akryylinitriilibutadieenistyreeni). Yhden abs-kilon valmistukseen tarvitaan kaksi kiloa raakaöljyä.

Abs-muovin korvaajaa on etsitty jo kahdestasadasta vaihtoehdosta, ja sitä etsimään on palkattu sata uutta työntekijää, Legon ympäristöasioista vastaava johtaja Tim Brooks kertoo NY Timesille.

Suurin osa potentiaalisista materiaaleista on kuitenkin syystä tai toisesta osoittautunut kelvottomaksi. On ilmennyt, että jos kokeiltu materiaali on ollut riittävän kestävää, se voi tuottaa epämiellyttäväviä värejä tai virheitä palikan muotoon. Tutkimuksissa on myös kehitetty palikoita, joihin on hajottuaan syntynyt teräviä reunoja, joihin lapsi voi satuttaa itseään.

”Korvaavan materiaalin löytämiseen voi kulua vielä vuosia”, Brooks myöntää.

Tällä hetkellä vain 1–2 prosenttia Lego-elementeistä valmistetaan polyeteenistä, joka tehdään sokeriruo’osta. Polyeteeni soveltuu kuitenkin vain taipuisiin elementteihin, ei perinteisiin lego-palikoihin.

Yhtiö kertoo myös panostavansa myyntipakkaustensa kierrätettävyyteen. Sen tavoitteena on, ettei myyntipakkauksia päädy kaatopaikoille enää vuoden 2025 jälkeen.

Lisää Legon vihreistä tulevaisuudenkuvista The New York Timesin artikkelissa.