sadetta aiotaan tehdä alueella, joka vastaa lähes viittä Suomen pinta-alaa. Tehtävää varten on tähän mennessä pystytetty noin 500 laitteistoa, jotka tuottavat polttoreaktion avulla ilmaan hopeajodidihiukkasia.

Kukin laitteisto on kolmisen metriä korkea, maksaa noin 7 000 euroa ja mahtuu kuorma-auton lavalle. South China Morning Post -lehden mukaan niitä aiotaan viedä Tiibetin vuoristoseudulle kymmeniä tuhansia.

Alueen sademäärät ovat pienentyneet vuosi vuodelta, ja jokien alajuoksulla maanviljelys on kärsinyt. Toisaalta alueella sattuu myös tuhoisia tulvia. Sadetushankkeella veden tuloa yritetään paitsi lisätä, myös hallita ja jaksottaa.

Kiinan viranomaiset ovat aiemminkin tehneet sateita, mutta pienemmillä alueilla. Autojen lavoille asennetuila raketinheittimillä ammutuilla kemikaaleilla on koetettu tehdä sadetta tai muuten ohjailla paikallisia säätiloja.

Menetelmän toimivuudesta on melko vähän tutkimustietoa, mutta esimerkiksi Australiassa tehdyissä kokeissa sateen määrää on saatu nostettua paikallisesti 5–15 prosenttia. Yhdysv…

Tilaa ja lue tämä artikkeli

sekä vaikka kaikki TM:t vuodesta 1953 alkaen.

Tilaa Kirjaudu