Puhelinmallin elinkaari on nykyään varsin lyhyt ja teknisesti parantunut versio joudutaan julkaisemaan jo 12 kuukauden sisällä ensiesittelystä. HMD Global ei vaihtanut täysin uudistuneen mallinumeroa, vaan tyytyi päivitysnimiin Nokia 6.1 ja Nokia 8 Sirocco. Uuden ulkokuoren lisäksi puhelinmallit uudistuvat myös sisäisesti teknisiltä ominaisuuksiltaan.

Nokian puhelimien suurin valttikortti on niiden käyttöjärjestelmä. Uudet Nokiat ovat nyt mukana Android One -ohjelmassa, joka takaa puhelimille ohjelmistopäivitykset kahden vuoden ajaksi sekä tietoturvapäivitykset kolmen vuoden ajaksi puhelimen julkaisuhetkestä.

Täysin puhdas Android-käyttöjärjestelmä on monen käyttäjän arvostama ominaisuus. Puhelimesta puuttuvat valmistajan omat sovellukset, jotka tavallisesti rasittavat puhelimen suorituskykyä tai vievät turhaa muistitilaa. Lisäksi ohjelmisto- ja tietoturvapäivitykset tulevat Android One -puhelimille kiitettävällä nopeudella. Kummassakin päivitetyssä Nokia-mallissa on tämän hetken Androidin uusin versio 8.1 eli versionimeltään Oreo.


Nokia 6.1 – Edullinen vaihtoehto

Ulkoiselta olemukseltaan Nokia 6.1 ei hehku samanlaista arvokkuutta kuin lasipintaiset älypuhelimet. Sen sijaan puhelimen alumiinista tehty runko tuntuu jämäkältä ja kestävältä. Puhelimen runko vaikuttaa kestävän suurta painetta ilman taipumisen pelkoa. Laitteella ei ole IP-luokitusta roiskeen- tai iskunkestävyydelle.

Mustan version kuparinväriset yksityiskohdat ympäri puhelinta tuovat särmää muuten joidenkin mielestä kolkkoon ulkonäköön. Puhelimen reunat ovat melko terävät, joten kädessä pitäminen pidempään voi tuntua hankalalta. Puhelimen taakse siirretty sormenjälkilukija toimii moitteetta.

Kotelon yläosassa on vielä perinteinen kuulokeliitäntä. Kritiikkiä puhelin saa äänentoistosta. Ääntä tulee pelkästään yhdestä puhelimen alakulmasta löytyvästä kaiuttimesta. Edellisversiossa oli sentään stereokaiuttimet.

Suorituskykyinen hintaluokassaan

Suorituskyky on tehnyt harppauksen eteenpäin. Suorittimena toimii tämän hetken keskikastia edustava Snapdragon 630. Suoritin suoriutuu päivän askareista ja peleistä kiitettävästi.

Nokia 6.1 on varustettu yhdellä kameralla, jossa on Zeissin optiikka. Puhelin pystyy kuvaamaan jopa 4k-videoita.

Ram-muistia puhelimessa on kolme gigatavua, joka on riittävästi tämän hintaluokan puhelimeen. Tallennusmuistin määrä jää vain 32 gigatavuun, josta käytettävissä on noin 20 gigatavua. Tallennusmuistin määrää voi lisätä muistikortin avulla.

Näytön koko ja resoluutio ovat pysyneet edellismallin tasolla. Puhelimen 5,5 -tuumaisen lcd-näytön resoluutio on full hd -tasoa. Nestekidenäyttö on erinomainen hintaluokassaan. Suurin kirkkaus ei ole riippuvainen kuvasisällöstä. Näyttö kykeni mittauksissa tasaisesti 510 cd/m2 -tulokseen. Kontrastisuhde suoraan edestä on hyvä (1:1500) valovuodosta huolimatta. Erillisiä väritiloja ei ole, mutta väritoisto seuraa tarkasti kuluttajalaitteissa käytettyä sRGB-väriavaruutta. Erinomaisia tuloksia varjostaa vain kylmään taipuva näytön värilämpötila.

Puhelimessa on edelleen 3Ah:n akku, josta löytyy puhtia jopa kahden päivän kevyelle käytölle. Puhelimen mukana tulee nopeaa 18 watin lataustapaa tukeva laturi. Akun saa puolessa tunnissa lähes puolilleen ja täyteen puhelin latautuu tyhjästä noin tunnissa ja 45 minuutissa. Laturiliitäntä on vaihtunut modernimpaan usb-c-malliin.

Parempaa optiikkaa

Pääkamera on edelleen 16 megapikselin, f2,0-aukolla varustettu kamera. Optiikka on nyt Zeissin käsialaa. Valmistaja on tuttu jo vanhoilta Nokia-ajoilta. Kamera tuottaa kohtuullisia kuvia päivänvalossa, mutta pimeässä se alkaa kompuroida. Kamerassa ei ole optista kuvanvakaajaa.

Videokamera pystyy tallentamaan jopa 4k-tason videota, mutta ilman kuvanvakautusta. Puhelimessa on videokuvauksessa tuki Nokian OZO Audio -tilaäänitallennukselle.

Etukameralla onnistuvat selfiet hyvässä valossa kahdeksan megapikselin tarkkuudella. Kamera tukee myös bothie-kuvatilaa, jonka avulla saadaan etu- ja takakameran näkymät samaan kuvaan. Bothie-tilassa kuvan tarkkuus putoaa vain 4,2 megapikseliin.
Uusi Nokia 6.1 tarjoaa erinomaisen hinta-laatusuhteen. Puhelin ei kerskaile uusimmilla ja hienoimmilla ominaisuuksillaan, vaan keskittyy tarjoamaan käyttäjälleen kestävän puhelimen ja toimivan käyttökokemuksen.


Nokia 8 Sirocco – Ulkonäkö edellä

Siinä missä Nokia 6.1 tuntui kolkolta, Nokia 8 Sirocco on kuin veistos. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu runko sekä lasipinta molemmilla puolella tuntuvat laadukkaalta kädessä. Puhelimen pyöristetyt kulmat sekä ohuet reunat tekevät puhelimesta todella tyylikkään näköisen ja mukavan tuntuisen kädessä.

Laatuvaikutelmaa nakertaa sim-kortin kelkka, joka on hieman heppoinen eikä tunnu istuvan hyvin puhelimen runkoon. Kelkka hieman heiluu paikallaan. Virta- sekä äänenvoimakkuusnäppäimet tuntuvat ohuilta mutta jämäköiltä. Puhelin on IP67-luokiteltu ja on siten vesi- ja pölytiivis.

Vain pieniä parannuksia

Perusmalli Nokia 8:sta on periytynyt sama viime vuoden huippua oleva Snapdragon 835 -suoritin. Suorituskyvyssä ei ole suurta moittimista, sillä yhdistettynä kuuden gigatavun ram-muistiin puhelin toimii salamannopeasti. Tallennusmuistia puhelimesta löytyy 128 gigatavua, joista käytettävissä on 114 gigatavua. Puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa.

Nokia 8 Sirocco on varustettu kahdella takakameralla, joissa on laadukas Zeissin optiikka.

Sormenjälkilukija on sijoitettu taakse kameran alapuolelle. Tunnistin on jätetty melkein samalle tasolle kuin takakuori, mikä hankaloittaa sen löytämistä.

Nokia 8 Sirocco luottaa musiikin toistossa edelleen yhteen kaiuttimeen puhelimen pohjassa. Kuulokekaiutin yläosassa on isokokoinen, mutta sitä ei hyödynnetä äänentoistossa. Perinteinen kuulokeliitäntä on myös saanut väistyä. Tuotepaketissa tulee mukana adapteri sekä usb-c-liitäntään sopivat nappikuulokkeet.

Näyttöä paremmasta

Yksi Nokia 8 Siroccon säväyttävämpiä ominaisuuksia on sen näyttö. Näytön koko on kasvanut 5,5 tuumaan, ja näyttötekniikka on vaihtunut lcd:stä p-olediin. Näytön kuvasuhde on pysynyt perinteisessä ollen 16:9, ja näytön resoluutio on 2 560 x 1 440 pikseliä. Näyttö yltää huimaan yli 1:20 000-kontrastisuhteeseen. Syvästä mustasta huolimatta näyttö kykenee lähes 800 cd/m2 -maksimikirkkauteen osakuvalla ja on täydellä valkoisella ruudullakin 590 cd/m2. Kilpailijoista poiketen erillisiä väritiloja ei ole, ja puhelin on asetettu käyttämään laajempaa DCI-P3 -väriavaruutta. Väritoisto jää mittauksissa vain tyydyttäväksi ja värilämpötila liian kylmäksi. Pientä sinertävyyttä on havaittavissa näytön kaarrekohdissa.

Akku on 3,26 Ah, joka riittää hyvin yhdeksi päiväksi, ja tuotepaketissa mukana tulee nopeaa latausta tukeva laturi. Puhelin tukee myös langatonta Qi-standardin latausta.

Kamerassa parantamista

Puhelimen takana on kaksi kameraa. Pääkamera on varustettu 12 megapikselillä ja f1,7-aukolla ja telezoomilla varustettu kamera 13 megapikselillä ja f2,6-aukolla. Molemmat linssit ovat Zeissin käsialaa. Kameroissa ei ole optista kuvanvakaajaa. Kamerat tuottavat erinomaisia kuvia, mutta eivät pärjää kilpailussa muiden valmistajien lippulaivapuhelimia vastaan. Nokian kuvausasetukset ovat kuitenkin huippuluokkaa.

Videota kuvatessa elektronisesti vakautettua materiaalia saa vain full hd -laadulla. Puhelimessa on jopa kolme mikrofonia, jotka tallentavat tilaääntä videokuvaan.

Etukamerana toimii hieman yllättäen vain 5 megapikselin kamera, mutta se tallentaa hyvälaatuisia selfiekuvia. Bothie-kuvatila on mukana kuvausvalikoimassa.

Loppuarvostelu

NOKIA 6.1

Hyvää

  • käytettävyys
  • mekaaninen rakenne
  • käyttöjärjestelmä

Huonoa

  • kuvaus pimeässä

Valmistaja: HMD Global Oy, 
www.hmdglobal.com/fi/
Hintaluokka: 300 €


NOKIA 8 SIROCCO

Hyvää

  • laatu
  • käyttöliittymä

Huonoa

  • bluetooth-yhteys
  • ominaisuudet

Hintaluokka: 750 €


Nokia 8 Siroccon bluetooth-häiriö

Testin aikana ilmeni, että puhelimen bluetooth-yhteys on tavallista alttiimpi antennihäiriöille. Bluetooth-yhteyden pätkiminen ilmenee puhelimen takakuoren yläosan peittyessä, esimerkiksi kämmenellä ja kiinni otettaessa. Ongelma ei esiintynyt pelkästään testiyksilössä, sillä se havaittiin ensin kaupasta ostetussa puhelimessa.

Teimme yhteyskokeita seuraamalla mittalaitteilla radiosignaalin voimakkuutta ja laatua. Asettamalla puhelimen yläosan kämmenelle signaalin voimakkuus ja laatu heikkenivät huomattavasti. Musiikin toistaminen bluetooth-kaiuttimesta alkoi pätkiä jo metrin etäisyydellä. Testasimme samalla menetelmällä muita saatavilla olevia puhelimia, mutta emme saaneet toistettua yhteysongelmaa muilla puhelinmalleilla.