Olenkohan tullut oikeaan paikkaan? Tulin kysymään monta kertaa paikatun hampaani korjauksesta, mutta hammaslääkärin puheessa vilisevät rakennusalalta tutut CAD/CAM -tekniikka, jyrsin ja sementti. Nyt huolestuttaa: kuinka isosta ja vaikeasta remontista on kyse?

”Potilaalle hampaan paikkaus on entistä helpompi toimenpide. Nykyisistä materiaaleista, nykytekniikalla tehty paikka voidaan valmistaa suun ulkopuolella”, hammaslääketieteen tohtori, protetiikkaan ja purentafysiologiaan erikoistuva hammaslääkäri Rami Kankaanpää kertoo.

Muovi- ja amalgaamipaikat kovettuvat potilaan suussa, mutta keraaminen paikka voidaan suunnitella tietokoneavusteisesti, valmistaa suun ulkopuolella hammaslääkärikäyttöön tarkoitetussa jyrsimessä ja sementoida paikoilleen muovisementillä.

”Suun ulkopuolella valmistettava, kestävä täyte vaatii paikoilleen solahtaakseen tilaa, jolloin omaa hammasta joudutaan hiomaan tavallista enemmän. Siksi keramiaa käytetään tilanteissa, joissa omaa hammasta on jäljellä vain vähän”, Hammaslää…

Tilaa ja lue tämä artikkeli

sekä vaikka kaikki TM:t vuodesta 1953 alkaen.

Tilaa Kirjaudu