Tämän jutun avauskuvassa oleva ranne ei ole mikään biologian kirjaan piirretty havainnekuva. Sen sijaan se on oikea 3d-skannauksella otettu valokuva professori Phil Butlerin ranteesta.

Uusiseelantilainen Otagon yliopisto kertoi heinäkuussa, että ensimmäinen ihminen on onnistuttu skannaamaan uudella vallankumouksellisella 3d-väriskannerilla.

Skannerin ovat kehittäneet uusiseelantilaiset tutkijat, jotka ovat hyödyntäneet eurooppalaisen CERN-ydintutkimuslaitoksen teknologiaa.

Tutkijoiden kehittämä MARS-röntgenskanneri voi tutkijoiden mukaan mullistaa lääketieteellisen kuvaamisen ja parantaa esimerkiksi syövän ja sydänsairausten diagnosointia. Skannerin kuvilla saa paljon nykyistä tarkemman kuvan kehon kemiallisista ainesosista.

Skannerissa on hyödynnetty CERNissä kehitettyä Medipix3-teknologiaa. Samaa teknologiaa käytettiin muun muassa Higgsin bosonin etsinnässä.

Perinteisillä mustavalkoisilla röntgenlaitteilla voidaan mitata vain esineen tiheyttä ja muotoa, mutta uusi skanneri tarjoaa paljon  yksityiskohtaisempaa tietoa.

Pienemmillä versioilla laitteista on jo analysoitu kudosnäytteitä. Professori Phil Butler sai kunnian olla ensimmäinen ihminen, jonka rannetta on kuvattu laitteella.