Tämän tunteen jokainen toimistotyöntekijä tietää: Joskus väsyttää niin paljon, että silmät painuvat väkisin kiinni. Eikö silloin olisi hienoa, jos jostain liihottelisi paikalle lennokki, joka tuo väsyneelle työn sankarille kupillisen kahvia?

Noh, noh. Eihän tuollaista voi tapahtua. Vai voiko? Muun muassa Watson-tekoälyn parissa viime vuosina askarrellut teknologiajätti IBM on ilmeisesti hieman laskenut abstraktiotasoaan ja hieman yllättäen patentoinut juuri tällaisen keksinnön.

Elokuun alussa jätetyssä patenttihakemuksessa kuvataan drooneja, joissa on kameroita ja biometrisiä antureita. Näiden avulla drooni pystyy esimerkiksi toimistoympärisössä tunnistamaan väsyneitä työntekijöitä ja kuljettamaan heille kahvia jo ennen kuin he itsekään osaavat pyytää sitä.

Patenttihakemuksen mukaan teknologia voisi auttaa pitämään työntekijöitä vireämpänä toimistossa. Sen avulla voitaisiin myös kasvattaa kahviloiden myyntiä.

Lennokeissa olevat nturit voisivat analysoida ihmisten silmien pupiilien laajentumista ja kasvojen ilmeitä. Tämän lisäksi lennokki voisi tietää esimerkiksi asiakkaan unen laadusta jotain tai se voi tietää työntekijän tulevista palavereista. Näiden avulla lennokki voi tehdä päätelmiä siitä, olisiko ylimääräinen kahvikuppi nyt paikallaan.

Suunnitelmassa mainitaan myös, että lennokki voisi tunnistaa ryhmässä olevista ihmisistä ne, jotka ovat ”suosituimpia” tai ”kuuluisimpia”. He saisivat kahvinsa ensin.

Patenttihakemuksen mukaan juomat tuotaisiin ”vuotamattomissa” pusseissa, joiden avulla onnettomuudet voidaan estää.

Näitä pusseja kuvataan tarkemmin alla olevassa kuviossa.

Mutta entä jos ihminen haluaa kahviinsa myös maitoa tai sokeria? Patenttihakemus ratkaisee tämänkin. Lennokista voisi laskeutua jonkinlainen putki, jonka avulla näitä lisukkeita voi lisätä kahviin.