Uusia entistä tarkempia 8k-televisioita esittelivät IFA-messuilla useat valmistajat. Yllättävää tilanteessa on, että televisiot ovat tulossa myyntiin jo lähiaikoina. Selvillä ovat jopa toimitusaikataulut ja hinnat.

Erityiseen kilpajuoksuun ovat ajautuneet korealaisvalmistajat LG ja Samsung, jotka taistelivat kiinnostuneista silmäpareista toisiaan nokitellen.

Tällä hetkellä tavalliselle katsojalle 4k-tasoinen materiaalikin on vielä harvinaista, niin aidon 8k-materiaalin saaminen katsottavaksi on lähes mahdoton tehtävä. Katsottavan materiaalin puute on kuitenkin otettu huomioon, ja televisiovalmistajat tarjoavat ratkaisuksi tekoälyn avustuksella ehostettua ja skaalattua kuvaa. Matalamman tarkkuuden kuvaa käsitellään sopivasti, jolloin se saadaan näyttämään alkuperäistä paremmalta, jopa normitelevisiokuvasta (sd) lähtien.

Ostosyklissä tuskailevalla television vaihtajalla herää tietenkin kysymys, mihin näin suuria tarkkuuksia tarvitaan, kun nykyisellään kuvapisteiden erottaminen on hankalaa.

Esittelytilaisuudessa todellisuutta hipovat yksityiskohdat toki tekevät messukävijöihin vaikutuksen, mutta 8k-tarjonnan taustalla on muutakin. Valmistajien suunnitelmissa on tarjota aina vain suurempia kuvaruutuja, joissa nykyisten efektien aikaansaamiseksi on joko kuvatarkkuuden tai katseluetäisyyksien kasvettava.

Samsungin tv-yllätys

Korealaisvalmistaja Samsung yllätti myyntivalmiilla 8k-televisiolla. Nanokiteitä hyödyntävän qled-nestekidetekniikan väitetään yltävän malleissa jopa 4 000 nitin eli kandelan neliömetrille maksimikirkkauteen ja 100 prosentin kattavuuteen DCI-P3-väriavaruudesta. Varsinaisen 8k-sisällön uupuessa valmistajan mukaan tekoälyllä tehostettuna televisio kykenee siistimään ja ehostamaan matalamman tarkkuuden sisällön 8k-tarkkuudelle sopivaksi. Uuden Quantum Processor 8K -suorittimen kerrotaan koneoppimiseen perustuvan kuvan skaalauksen lisäksi ehostavan myös ääntä.

Uudet mallit sijoittuvat Samsungin televisioiden kärkeen. Suomeen myyntiin tulevat 65-, 75- sekä 85-tuumaiset versiot ovat hinnoiltaan 5 000, 7 000 ja 15 000 euroa. Toimitukset alkavat vielä tämän vuoden puolella. Suurinta mallia on kuulemma jo pari myytykin Suomeen.

Askel eteenpäin

LG:n 88-tuumainen 8k-tarkkuuden oled-näyttöpaneeli esiteltiin vaivihkaa vuodenvaihteen CES-tapahtumassa. Nyt prototyyppi-paneelista on siirrytty kokonaiseen televisioon. Valmiista kuluttajatuotteesta ei voida vielä puhua, sillä yksityiskohdista, aikatauluista tai hinnoista ei ole vielä tarkempaa tietoa. Demotilanteessa keskityttiin nimenomaan natiivin 8k-materiaalin esittämiseen ja vierailijoiden mielenkiinnon herättämiseen. Näyttääkin siltä, että oled-tekniikkaan perustuvaa ohutta 8k-televisiota saamme odottaa vuoden 2019 puolella.

Omassa sarjassaan

Elokuussa esitellyt Sonyn huipputelevisiomallit tulevat nyt myös Euroopassa myyntiin, ja hinnat on julkaistu. Oled-tekniikkaan perustuva uusi AF9 nousee nykyisen A1-mallin yläpuolelle. Samassa rytäkässä pitkään nestekidetelevisioiden soihtua kantanut ZD9 sai väistyä uuden ZF9-mallin tieltä. AF9 ja ZF9 kuuluvat samaan Master-sarjaan, joka Sonyn mukaan on varattu lähes studiotason toistoon kykeneville malleille. Molemmat mallit sisältävät uuden X1 Ultimate -kuvaprosessorin ja Netflixin kanssa yhteistyössä kehitetyn kuvatilan suoratoistopalvelulle. AF9 tulee myyntiin 55- ja 65-tuumaisina versioina 3 300 ja 4 300 euron hintaan. Vastaavasti ZF9-malli tulee 65- ja 75-tuumaisina versioina 3 300 ja 5 500 euron hintaan aikaisintaan syyskuun aikana.

Parempaa ääntä

Samsung esitteli yhdessä Harman Kardonin kanssa Los Angelesissa suunnitellut premium-luokan soundbar-kaiuttimet, HW-N950:n ja HW-N850:n. Kaiuttimissa on on Dolby Atmos ja DTS:X -tuki. HW-N950:n mukana seuraa langaton subwoofer ja kaksi langatonta takakaiutinta, ja se tukee 7.1.4-kanavaista ääntä. HW-N850 on yksinkertaistettu versio HW-N960-Soundbarista. Se tukee 5.1.2-kanavaista ääntä ja siihen kuuluu pääyksikön lisäksi subwoofer. Molemmissa pääyksiköissä on kaiutinelementtejä myös sivuille ja ylöspäin.

Samsung panostaa myös äänentoistoon

⬛ Kun eteläkorealainen jätti- ja monialayritys ilmoittaa pyrkivänsä äänentoiston huipulle, sitä ei lännessä välttämättä oteta aivan vakavasti. Alan huippufirmat, kun alun perin olivat aika pieniä yhden asian yrityksiä ja useimmiten Euroopasta, Pohjois-Amerikasta ja myöhemmin myös Japanista.

Samsung perusti vuonna 2014 uuden tutkimus- ja tuotekehitysyksikön korkealuokkaisen äänentoiston kehittämiseksi Los Angelesin Valenciaan.

Alkuvaiheessa yksikköön palkattiin noin 20 asiantuntijaa, joista monet ovat hankkineet kannuksensa hifialan kuuluisissa yrityksissä. Parhaillaan yksikkö on keskittynyt kehittämään television kanssa käytettäviä soundbar-kaiuttimia.

Yksikkö kehittää soundbareja – ei siksi, että se on paras kaiutinkonsepti – vaan siksi, että se on joillekin lifestyle-tuote. Suunnittelu tehdään siis muotoilu etusijalla ja sitten optimoidaan äänellinen suorituskyky. Yksikkö on kehittänyt uusia kaiutinelementtejä, jotka tekevät mahdolliseksi suorituskyvyn maksimoinnin soundbar-tyyppisessä kaiuttimessa. Basso- ja keskiäänielementit ajetaan yli normaalin liikepoikkeaman käyttämällä älykästä algoritmia, joka minimoi yliajon aiheuttamaa vääristymää. Tekniikka toimii myös käytännössä.

Ikään kuin alleviivatakseen, että Samsung on tositarkoituksella liikenteessä, yritys osti Harman Internationalin kahdeksalla miljardilla dollarilla. Sen kanssa Samsungille siirtyi tunnettuja audiotuotemerkkejä, kuten JBL, Studer, AKG ja Harman Kardon. Toki pääsyy ostaa Harman oli pääsy autoteollisuuden ääni- ja ohjelmistobisnekseen, mutta premium-hifibrändit ovat mukava sivutuote.

Anders Weckström

Huippupuhelin sai oled-näytön

Sonyn uudessa lippulaivassa on 6,0-tuumainen oled-näyttö 18:9-kuvasuhteella ja QHD+ -tarkkuudella. HDR-näyttöä ryydittää Advanced X-Reality for Mobile -kuvankäsittelypiiri ja äänestä vastaavat stereokaiuttimet. Laitteen ytimenä on Snapdragon 845 -mobiilisuoritin ja käyttöjärjestelmänä puhelimessa on upouusi Androidin 9.0-versio, jota voi hallita myös Sonyn kehittämällä Side Sense -reunaohjauksella. Tallennusmuistia on 64 gigatavua ja käyttömuistia neljä.

Motion Eye -takameran tallentaa kuvat 19-megapikselisinä ja kykenee sekä 4k HDR –videotallennukseen että 960 fps:n superhidastukseen. Lokakuun 5. päivä myyntiin tulevan puhelimen suositushinta on 799 euroa.

Monipuolinen älykaiutin

Huawei vastaa kilpailijoiden tuotoksiin omalla älykaiuttimellaan, joka toimii samalla myös 4g-mobiiliverkkoreitittimenä. Nimestään huolimatta AI Cube ei ole kuution muotoinen, vaan muistuttaa ulkonäöllisesti paljon Google Home -älykaiutinta. AI Cube on varustettu Amazonin Alexa-puheohjauksella, jonka ominaisuudet ovat vielä toistaiseksi Suomessa rajatut. Sim-korttipaikka älykaiuttimessa mahdollistaa 4g-tukiaseman, jonka nopeus on enintään 300 megabittiä sekunnissa. Laitteen tulosta Suomeen ei ole vielä varmuutta.

Plussa äänestä

 

Philipsin vuoden 2018 tv-malliston lippulaivaksi nousi uusi 903 OLED+ -malli, joka eroaa halvemmasta 803-mallista erillisen äänipalkin ansiosta. Tunnetun kaiutinvalmistajan Bowers & Wilkinsin kanssa yhteistyössä kehitetty 2.1-kanavainen äänipalkki sisältää neljä eteenpäin suunnattua kaiutinelementtiä, jotka ovat koteloitu aiempaa jäykemmin ja väljemmin. Taustan bassoelementti ja passiiviset säteilijät ovat päivitetty suurempiin.

Uudistetun näyttöpaneelin kerrotaan yltävän 1 000 nitin huippukirkkauteen, ja kuvanlaadullisia parannuksia luvataan toisen sukupolven P5-kuvaprosessorin tukemana.

55- ja 65-tuumaisena saatavaa televisioita odotetaan kauppoihin lokakuun aikana 2 500 ja 3 500 euron hintaluokkiin.

Tavoite 
lippulaivamalliksi

ZTE pyrkii uudella Axon 9 Pro -mallillaan euromarkkinoiden seuraavaksi kiinalaismenestyjäksi. Eväät huippumallien joukkoon ovat Snapdragon 845 -suoritin, 6 gigatavua LPDDR4X -RAM-muistia ja 128 gigatavun tallennustila. Amoled-näytöstä löytyy 2 248 x 1 080 pikseliä ja muodikas lovi. Käyttöjärjestelmänä on Android Oreo. Laitteella on IP68-luokitus ja isokapasiteettinen 4 000 milliampeeritunnin akku. Kaksoiskamera muodostuu niin 12 megapikselin f/1,75-aukolla toimivasta pääkamerasta kuin tätä tukevasta 20 megapikselin laajakulmayksiköstä. Kuvien laatua pyritään parantamaan tekoälyn avulla. Puhelin on myynnissä syyskuussa esimerkiksi Saksassa 649 euron hinnalla.