Toisin kuin nimestä Cat voisi päätellä, Caterpillar keskittyy edelleen maansiirtokoneisiin. Tutun Cat-merkin avulla on kuitenkin helppo luoda mielikuva voimasta ja kestävyydestä, joten älypuhelimiin erikoistunut Bullitt Group on lisensoinut sen kovanpaikan puhelimiinsa.

Cat S61 on valmistajansa uusin ja tähän mennessä monipuolisin älypuhelin. Aiempien versioiden suosiosta päätellen S61 saanee paljon ystäviä, sillä onhan se houkutteleva ostos niin rakentajalle kuin muillekin kovissa olosuhteissa työskenteleville – puhumattakaan retkeilijöistä ja veneilijöistä.

Lämpökameraa on helppo käyttää ja sille riittää käyttöä niin rakennustyömaalla kuin koneita korjattaessa. Kameran kaappaaman näkymän voi myös suoratoistaa netin kautta esimerkiksi työpaikalla olevalle asiantuntijalle.

Koska puhelin on lujatekoinen ja erittäin monipuolinen, siitä joutuu maksamaan noin 900 euroa. Toisaalta voi miettiä mitä esimerkiksi lämpökamera, sisäilman laadun mittari ja lasermitta maksavat erikseen ostettuina. Yhtä lailla pitää myös selvittää kuinka käyttökelpoisia Cat S61:n sisältämät apuvälineet todellisuudessa ovat.

Apuvälineet taskussa

Lämpökameran on valmistanut niihin erikoistunut Flir. Sen uusi ohjelmisto tuottaa aiempaa paremman kontrastin, ja lämpötilan mittausalue ulottuu nyt 400 asteeseen. Puhelimen MyFlir-sovelluksella pääsee muun muassa sivustolle, jossa käyttäjät jakavat ideoitaan lämpökameran soveltamisesta – ja niitä riittää autonkorjauksesta eläintenhoitoon.

Ilmanlaadun mittari osoittautui sekin erittäin käyttökelpoiseksi muutenkin kuin remontin keskellä. Sisätiloissa työskennellessä se muistutti tuuletuksen ja tauon tarpeellisuudesta silloinkin, kun huoneessa ei maalattu eikä liimattu mitään. Toisin sanoen epäpuhtauksia voi haihtua ilmaan myös puhdistusaineista, huonekaluista ja niin edelleen.

Ilmanlaadun ja kosteuden mittaus kertoo, milloin tauko on paikallaan tai työskentelytila kannattaa tuulettaa. Sovellus pitää lokia ilmanlaadun vaihteluista tunnista ja vuorokaudesta toiseen.

Kameran kanssa toimiva, kahdeksaan metriin yltävä etäisyysmittari ei sen sijaan täyttänyt kaikkia odotuksia. Mittaria saa olla kalibroimassa tuon tuosta, ja tulokset ovat silti vain suuntaa antavia, eivätkä aina edes sitä.

Kaikki kolme apuvälinettä kulkevat kuitenkin aina mukana taskussa, mikä on älypuhelimen paras ominaisuus verrattuna erillisiin laitteisiin. Kun Play-kaupasta lataa vielä esimerkiksi vesivaa’an ja äänitasomittarin, Cat S61 alkaa olla aikamoinen työkalupakki.

Koviin olosuhteisiin

Cat S61 on testattu kestämään pudotuksen betonilattialle 1,8 metrin korkeudesta – toistuvasti. Puhelin täyttää IP68- ja IP69-tiiviysluokitusten sekä MIL G810 -kestävyysluokituksen vaatimukset, joten se sietää vettä kolmen metrin syvyydessä tunnin ajan. Liittimien päällä olevat suojakannet eivät vaikuta vedenkestävyyteen, vaan estävät esimerkiksi mutaa tunkeutumasta liittimien sisään.

Lasersäteeseen ja kameraan perustuva etäisyysmittari ei ole niin tarkka kuin toivoisi. Lisäksi sen joutuu kalibroimaan tuon tuosta käyttämällä hyväksi tunnettua etäisyyttä esimerkiksi pöydän pinnasta lattiaan.Näytön koko on 5,2 tuumaa, tarkkuus 1920 x 1080 pistettä ja sitä suojaa Gorilla Glass 5. Näytöstä saa selvän kirkkaassakin valossa, ja komennot menevät perille myös hanskat kädessä. Kiinteän 4 500 mAh:n akun varaus riittää valmistajan mukaan 35 tunnin puheluihin. Valmiustilassa puhelin pysyy jopa 37 päivää. Kuuluvuudessa ei havaittu moitittavaa.

Kamera ei hämärässä tuota yhtä hyvää jälkeä kuin parhaat huippupuhelimet, mutta normaalissa valaistuksessa tilanne paranee. Videokuva on sen sijaan oikein hyvä, ja tallennus onnistuu jopa 4k dci -tarkkuudella. Kamera toimii myös veden alla.

Tämä artikkeli on ilmestynyt aiemmin Outdoor TM -lehtiperheeseen kuuluvassa TM Rakennusmaailmassa.