Eri puolilla Eurooppaa ja muuta maailmaa riehuu tälläkin hetkellä hallitsemattomia metsäpaloja.

Jos niistä on jotain hyvää haettava, niin ne ovat paljastaneet maastosta yllättäviä asioita. Kuten esimerkiksi Irlannista toisen maailmansodan aikaisen merkinnän, joka oli hävinnyt kasvuston alle ja unohdettu vuosikymmeniksi.

Irlannin itärannikolla sijaitsevan Wicklow’n kreivikunnan alueella Bray Head -kukkulan kyljestä on piikkihernepensaiden paloalueella nyt selvästi nähtävissä kirjaimet I-R-E.

Kirjainten valtavan koon huomaa esimerkiksi vertaamalla niitä oikealla kulkevaan paikallisjunaan.

Ne muodostuvat kiviröykkiöistä, ja kokonaisuutena kohdassa lukee valtavilla kivikirjaimilla EIRE ja niiden päällä on numero 8. Sana Eire on iirin kieltä ja tarkoittaa Irlantia.

Kuvio näkyy myös Irlannin poliisin tviittiin liitetyissä kuvissa.

Kuvio ei ole ainoa laatuaan. Tietokirjailija Michael Kennedy mukaan vastaavia merkintöjä rakennettiin ympäri saarta vuoteen 1944 mennessä.

”Jopa 150 tonnia kiveä käytettiin näiden suunnilleen 83 kyltin rakentamiseen ympäri Irlannin rannikkoa”, Kennedy kertoo haastattelussa.

Merkintöjen tarkoitus oli kertoa ”sotaakäyville” lentokoneille, että tässä on puolueettoman Irlannin saaren reuna – siis suunnilleen ”Tämä on Irlanti, saksalaiset menkää pois”.

Sota-aikana kirjaimet oli lisäksi värjätty valkoiseksi, jotta ne erottuisivat mahdollisimman hyvin.

Myöhemmin Yhdysvaltojen lentokoneet käyttivät merkintöjä myös suunnistamiseen, ja niihin liitettiin tähystyspisteitä. Tämän Bray Headin pisteen numero oli kahdeksan.

Poliisin lentäjät pitävät löytöä harvinaisena, sillä suinkaan kaikki EIRE-merkinnät eivät ole säilyneet.

Oheiseen karttaan on merkitty kaikki tunnetut EIRE-merkinnät ympäri saarta.