Liike ja terävyys haltuun


Kuva: Pekka Punkari

Kuinka liikkuva kohde pysäytetään tai sekava tausta rauhoitetaan? Työkalut molempiin löytyvät valotusohjelmakiekosta. Ajan esivalinta-automatiikalla hallitaan liikettä ja aukon esivalinnalla terävyysaluetta.

Valotusajalla kuvaaja ohjaa valon määrää ja liikkeen toistoa. Lyhyt aika pysäyttää hetken, pitkä valotus näyttää liikkeen vaiheet. Oikea aika estää myös tärähdyksen.

Oikea ohjelma liikkeen hallintaan on valotusajan esivalinta-automatiikka, jonka lyhenne Canon- ja Pentax -kameroissa on Tv (Time value), muilla merkeillä S (Shutter priority). Näissä kuvaaja valitsee haluamansa valotusajan (suljinajan) ja kamera siihen sopivan himmenninaukon.


Valotusohjelmakiekon työkaluilla liikkuvasta kohteesta saadaan teräviä kuvia.

Täysautomaattivalotuksessa (Auto ja P) kameran aivot päättävät valotusajan kuvaajan toiveita kyselemättä. Kirkkaassa valossa kamera käyttää lyhyttä suljinaikaa ja hämärässä pitkää.

Liike pysähtyy sitä varmemmin, mitä lyhyempää valotusaikaa käytetään. Ohi kiitävän auton jäädyttämiseen tarvitaan ehkä 1/4 000 s:n valotusaika, kävelijä pysähtyy noin 1/125 s:n ajalla. Jos taas kuvaaja haluaa näkyviin liikkeen vaiheet, on valittava pitkä aika. Esimerkiksi puron virtaus tai puiden huojunta tuulessa saadaan näkyviin noin sekunnin valotusajalla.

Pysähtymiseen vaikuttaa nopeuden lisäksi liikkeen suunta ja etäisyys. Jos kohde liikkuu kameraa kohti tai siitä poispäin, se voi tallentua terävänä aikapykälää pienemmällä arvolla kuin sivuttaissuuntainen liike. Myös kaukana sijaitsevat kohteet pysähtyvät helpommin kuin lähellä kameraa tapahtuva liike.