Jakavatko eläimet maailman elottomiin ja elollisiin esineisiin samalla tavoin kuin ihmiset? Yllättyvätkö ne, jos näennäisesti eloton esine herää yhtäkkiä henkiin?

Kyllä, ainakin mikäli uskomme Exeterin ja Cambridgen yliopistojen tuoretta tutkimustulosta.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten naakat reagoivat pesässään kohtaamiinsa lintuihin, käärmeisiin ja liikkuviin tikkuihin. Yllättävää kyllä, liikkuvat tikut saivat naakat eniten varuilleen.

Lintujen pelästyttämisessä käytettiin niiden pesään asetettuja kauko-ohjattavia lintuja, käärmeitä ja tikkuja. (University of Exeter)

Tutkijoiden mukaan heidän havaintonsa auttavat ymmärtämään aiempaa paremmin, miten linnut havaitsevat potentiaalisia uhkia.

”Vaikka me ihmiset tunnistamme intuitiivisesti elolliset ja elottomat asiat toisistaan, näyttö eläinten vastaavasta kyvystä on ollut hyvin vähäistä”, toteaa tutkimuksen johtaja tohtori Alison Greggor.

Jo ihmisvauvojen tiedetään pystyvän tähän erotteluun. Laboratoriotutkimuksissa myös muutaman muun eläinlajin on havaittu jakavan maailman elolliseen ja elottomaan osaansa.

”Tämän kyvyn on ajateltu kehittyneen tukemaan sosiaalisia kanssakäymisiä, mutta sen roolia villieläimillä ei ole koskaan tutkittu. Tutkimuksemme laajentaa kyvyn mahdollista tarkoitusta sosiaalisen ulottuvuuden ulkopuolelle”, Greggor jatkaa ja toteaa, että kyky saattaa olla eläinmaailmassa aiemmin luultua yleisempi.

Naakat pelästyivät kaikkia pesästään kohtaamia olentoja, mutta elollisia puutikkuja kohdattuaan ne odottivat kaikkein pisimmän ajan ennen kuin uskaltautuivat takaisin pesäänsä – todennäköisesti kerätäkseen enemmän informaatiota poikkeuksellisesta tilanteesta.

”On vielä paljon, mitä emme ymmärrä edes yleisimmistä lintulajeistamme. Kokeet, kuten omamme, voivat tarjota uusia oivalluksia niiden pään sisällä tapahtuvista prosesseista ja siitä, miten ne ymmärtävät ympäröivää maailmaa”, Exeterin yliopiston tutkija Alex Thornton summaa.

Tutkimus julkaistaan Open Science -tiedejulkaisussa. Lisää aiheesta tutkimustiedotteessa.